Науката решава проблеми, vol. 03: Първата глътка въздух на недоносеното бебе

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
В новата поредица от събития на Българска наука* и MOVE.BG** всеки месец ще ни гостува един учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.
 
През месец февруари ще ни гостува доц. Албена Йорданова! Тя е доцент по биохимия в Медицински факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. От 2010 г. е и ръководител на Националния олимпийски отбор по биология.

Кога: 27.02.2018; 19:00 ч.

Къде: София, ул. Сердика 20, ет. 1

 

Доц. Йорданова ще ни разкаже повече за проблемите, с които се сблъскват 50% от недоносените новородени и как учените и лекарите помагат на бебчетата да поемат първата си глътка въздух.

Относителният дял на рисковите новородени деца в България прогресивно нараства и през 2015 г. достига 11,4%. При тези деца рискът от смъртност е многократно по-висок в резултат на възникване на респираторни дисфункции – бебетата се оказват неспособни да дишат.

Неонаталният респираторен дистрес синдром (НРДС) е водещата причина за до 50% от смъртността при преждевременно родените деца у нас. Основните причини за развитието на НРДС са липсата, или инактивацията на алвеоларния сърфактант – веществото, което поддържа най-фините отдели на белия дроб, алвеолите, отворени.

Досега белодробната зрялост се определя чрез изследване на клинични параметри и лабораторни анализи на алвеоларен сърфактант в амниотична течност от бременни, както и на трахеални аспирати от самите деца. Вземането на тези проби се осъществява чрез инвазивни, травмиращи и болезнени процедури. Ето защо ранното диагностициране на респираторни дисфункции при рискови новородени деца налага разработването на нови методи с висока специфичност и информативност.


РЕКЛАМА:

***

В настоящата презентация доц. Албена Йорданова ще Ви запознае с разработването на съвременни методи за ранна, бърза и неинвазивна диагностика на белодробна зрялост при рискови новородени, както и с модерните стратегии за животоспасяваща сърфактант-терапия.

За първи път чрез биохимични и биофизични методи са изследвани проби гастрални (стомашни) аспирати от рискови новородени деца:

  • недоносени с първичен сърфактант дефицит;
  • деца, родени от многоплодна бременност;
  • деца следin vitro фертилизация.

 

Лабораторният анализ на проби гастрални аспирати като надежден, неинвазивен и високоинформативен подход, ще подпомогне неонатолозите за прилагане на подходящата терапия, което е от изключителна важност за клиничната практика.

 

Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/203898453525235 

 

*Българска наука е най-голямата научна медия в България, чиято цел е да сближи учените и останалата част от обществото.

 
**MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.