Научете всичко в четири стъпки с техниката на Фейнман

Ричард Фейнман, 1981
Ричард Фейнман, 1981

С техниката на Фейнман, вие научавате информацията като се опитване да научите някой друг с прости обяснения, така че бързо да запълните празнотите във вашето знание. След четирите стъпки, вие разбирате концепциите по-задълбочено и извличате информацията по-добре.

Техниката на Фейнман е психологически модел, създаден от нобеловия лауреат и физик Ричард Фейнман. Познат като “великият обяснител”, на Фейнман се признава умението да обяснява ясно и конкретно трудни материи, като квантовата физика, на абсолютно всякакви хора. В книгата “Изгубената лекция на Фейнман: движението на планетите около слънцето”, Дейвид Гудщайн пише, че Фейнман се хвали, че може да обяснява най-сложните и заплетени  идеи по най-простия начин. Гудщайн веднъж помолил Фейнман да му обясни защо „частиците с половин спин се подчиняват на Ферми-Дирак”?  Фейнман му отговорил, че ще направи лекция като за първокурсник по темата, но няколко дена по-късно се върнал с празни ръце. “Не можах да сведа темата до нивото на първокурсник”, признава той на Гудщайн. “Това означава, че не разбираме напълно темата”. Ако Фейнман не може да обясни нещо по прост начин, то има проблем с информацията, а не с възможността Фейнман да обучава.

Техниката на Фейнман е описана ясно в биографията на Джеймс Глайк от 1993 г. „Гений: животът и науката на Ричард Фейнман”. В книгата Глайк обяснява метода по отношение на това как Фейнман е стигнал до съвършенство на изпитите в университета “Принстън”. “Той отваря нова тетрадка и на заглавната страница пише: ТЕТРАДКА ЗА НЕЩАТА, КОИТО НЕ ЗНАЯ. За първи, но не и за последен път, той организира знанието си. Той е работел със седмици, разглобявайки всеки клон от физиката, смазвайки тези части и сглобявайки ги отново, обръщайки особено внимание на неравните ръбове и несъответствията. Той се е опитвал да намира същината на всяка тема”. Това е първата част от неговия процес, а сега нека разгледаме всички четири стъпки:

  1. Изберете тема, която искате да разберете и започнете да я изучавате. Напишете всичко, което знаете за темата на лист от тетрадка и добавяйте всеки път новата информация към темата на същия лист.
  2. Представете си, че разказвате за темата пред ученици в класна стая. Уверете се, че можете да говорите по темата по обикновен и разбираем начин.
  3. Отново четете за темата от книгите за онези аспекти, които не разбирате и са ви сложни. Пропуските в знанията ви по темата трябва да са очевидни. Преговорете проблемните места, докато не сте в състояние да обясните изцяло темата.
  4. Опростявайте и използвайте аналогии. Повторете процеса, докато езикът ви не се опрости и се постарайте да свързвате фактите с аналогии, които ще ви помогнат да затвърдите и разберете по-добре наученото.

Техниката на Фейнман е идеална за научаване на нова идея, разбирането на съществуваща идея по-добре, запомняне на идея или при подготовка за тест/изпит. Не се шегувахме, когато казахме, че техниката на Фейнман е подходяща за научаване на всичко. А вие как бихте използвали тази техника?

Превод: Пламен Василев


РЕКЛАМА:

***

Източник: Curiosity.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: