Търсене
Close this search box.

Научен арт-проект показва човешкия мозък в непознати детайли

Научен арт-проект показва човешкия мозък в непознати детайли

Научен арт-проект показва човешкия мозък в непознати детайли

Научен арт-проект показва човешкия мозък в непознати детайли


Направи дарение на училище!***

Неврологът Грег Дън ще представи работата си в София на Skeptics in the Pub

Доброто изкуство отразява реалността, но рядко това се случва с такъв детайл, с какъвто го прави арт-проектът на невролога д-р Грег Дън Self-Reflected. В центъра на неговата работа стои човешкият мозък, а повече за него ще научите на 22 август от 20:00 часа в клуб Gramophone по време на лекция от поредицата Skeptics in the Pub.

Д-р Грег Дън (Greg Dunn Design) създава своя проект в партньорство с физика д-р Брайън Едуардс. Self-Reflected е изключително детайлно представяне на мозъка с отразителна офортна технология, която показва деликатната хореография на нашите неврони. Творбата показва разрез на човешки мозък с всеки от неговите 500 000 неврона, изработени от фини златни пластини. Благодарение на детайлната изработка, при осветяване на проекта чрез отражение се симулира движението на сигналите в мозъка и фината хореография на нашите неврони. Паното с размер 2.44 на 3.66 метра е част от постоянна експозиция на Franklin Institute във Филаделфия, САЩ.

По време на презентацията си на Skeptics in the Pub д-р Дън ще представи своя проект с видео записи. Той ще разкаже за подготовката на Self-Reflected, която е отнела 2 години и включва рисуване на ръка, адаптация на неврологични данни, алгоритъм за симулация на мозъчните процеси, фотолитография, осветителен дизайн и позлатяване.

Събитието е част от поредицата срещи за популярна наука Skeptics in the Pub. В София вече са организирани над 20 такива събития с около 100 гости всяко, а сходни събития се организират в повече от 20 европейски държави. Темите са разнообразни и се простират от астрофизика и неврология до автоимунни заболявания и генетика. Повече за предстоящите събития може да видите на сайта и във Facebook.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Видеа от проекта Self-Reflected вижте тук:

https://vimeo.com/210205037

https://vimeo.com/216052850


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.