Нашествие на мишки опустошава Източна Австралия

Някои местни жители прекарват по шест часа на ден в почистване на екскременти от мишки.

Мишки в шкафовете, мишки по улиците. Хиляди и хиляди мишки в плевнята, дефекиращи толкова много, че са необходими по шест часа, за да се почисти след това.

Това са сцени от Куинсланд и Нов Южен Уелс (Австралия), където излязлото извън контрол нашествие на мишки унищожава хранителните стоки, тормозейки живота на фермерите и другите граждани на източните австралийски щати.
Един фермер, интервюиран от The Guardian, определи яростта на гризачите като „абсолютна чума“, по-тежка от всичко, което местните жители са виждали от десетилетия.

Някои фермери вече са загубили цели зърнени реколти заради мишките, според съобщения в местните медии, докато хотелите трябваше да се затворят, защото не могат да държат животните извън стаите. Персоналът на магазин за хранителни стоки в малко градче северозападно от Сидни съобщава, че улавя по 600 мишки на нощ. Досега поне трима души са посетили болницата с ухапвания от гризачи, съобщава още The Guardian.

Стив Хенри, изследовател от CSIRO (австралийската национална научна агенция) каза пред The ​​Guardian, че нашествието вероятно е резултат от необичайно голямата реколта на зърно, която привлича повече гладни мишки във фермите от района, по-рано през сезона отколкото обикновено.


РЕКЛАМА:

***

„Те започват да се размножават по-рано и тъй като наоколо има много храна и възможности за подслон, те продължават да се размножават от ранната пролет чак до есента“, казва Хенри.

Местните жители отговориха на нашествениците, като поставиха допълнителни капани, като дори един фермер в близкия Куинсланд наскоро получи разрешение да използва дрон, за да хвърля отровна стръв върху мишките от въздуха.

Въпреки тези усилия, Алън Браун, фермер от град Уага Уага (Нов Южен Уелс), каза че “чумата” вероятно едва сега започва, предвид бързите темпове на размножаване при мишките; една разплодна двойка може да развъжда ново котило горе-долу на всеки 20 дни, раждайки повече от 500 потомци на сезон, според Ройтерс.
„Зряла женска може да се размножава на всеки три седмици“, казва Браун. „И това е, което се случва… нараснало е вече до масова чума.“

Освен че е досадник и заплаха за бизнеса, мишата напаст може да бъде и преносител на болести, според доклада на правителството на Куинсланд от 1998 г. за мишките в Куинсланд.
„Може би най-често срещаните патогени са бактериите салмонела, които могат да се разпространяват от редица животински видове включително и хора“, се казва в доклада. „Бактериите обикновено се предават на хората чрез храна, замърсена със заразена урина или екскременти и могат да причинят остър гастроентерит.“

Източник: Live Science
Превод: Радослев Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: