НАСА качи над 8400 качествени снимки от Аполо

apollo-15-moonwalk.jpg

И преди сте виждали снимки от лунните мисии на НАСА „Аполо“, но никога не сте ги виждали с такава висока резолюция!

Когато астронавти за пръв път са се разходили на Луната, те са били екипирани с камери Хазелблад. Снимките от тези камери са запазени, много от тях са цифровизирани. Проблемът е, че през последните години технологията на нашите екрани се подобри драстично. Съвременните монитори са много по-добри от тези преди 10-15 години. Поради тази причина много от доскоро сканираните снимки изглеждат мъгляви и пикселирани.

Процесът на повторно сканиране на изображенията се оказа изключително дълъг и не е изненада, че негов координатор бе Кип Тийг, който ръководи сайта Apolloarchive.com . „През 2004 година космическият център Джонсън започна отново да сканира оригиналните филмови ленти от „Хазелблад“ и аз и Ерик Джоунс започнахме да получаваме TIFF-овете от тези нови сканирания на DVD“, съобщава Тийг за Планетарното общество. Снимките са били редуцирани до резолюция 1000 dpi, преди да бъдат качени по сайтовете. Въпреки това интересът към снимките с висока резолюция е бил толкова голям, че Тийг решил отново да се заеме с трудоемката задача и да подготви целия набор снимки за качване във Flickr!

Резултатите са зашеметяващи! Камерите „Хазелблад“ са използвали по-голям филм от стандартната 35-милиметрова лента и са били в състояние да заснемат много детайли. Тъй като сега снимките са качени в пълна резолюция, вече се виждат тези детайли, които не са били забелязвани досега, преди повторното сканиране. Кратерите са по-детайлни, виждат се порите на кожата на астронавтите, дори се виждат остатъци от гориво при разделянето на лунния модул от орбиталния модул.

Качени са всички снимки от тези мисии, които са осъществили благополучно кацане на Луната. Все още не са качени снимки от останалите мисии – „Аполо 7“, „Аполо 8“, „Аполо 9“, „Аполо 10“ и „Аполо 13“. Много от тези ще бъдат добавени скоро. И все пак засега 8 400 е много голямо число. Безспорно космическите ентусиасти ще се зарадват да видят тези снимки! А що се касае до авторите на конспиративни теории… е, те пропускат. За тях съм обновил раздела със статии, оборващи безумното твърдение, че човек не е бил на Луната.


РЕКЛАМА:

***

Ето къде може да разгледате снимките:

https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/albums

Източник: http://www.cosmos.1.bg/

Над 8 400 снимки от проекта „Аполо“ бяха качени във Flickr с резолюция от 1 800 dpi!

Европейска нощ на учените 2022 г.: