Намаляване на вредата от тютюна при пушачите

Намаляване на вредата от тютюна при пушачите

Намаляване на вредата от тютюна при пушачите

Намаляване на вредата от тютюна при пушачите


Направи дарение на училище!***

 

Както всички ние знаем – пушенето убива. Но никога не е твърде късно за да се откажете. Има достатъчно доказателства в научната литература, че на който и етап човек да се откаже, дори след дълги години пушене, винаги от това ще има значителни ползи за него.

Ако някой не е в състояние да успее да се откаже веднага, важното е поне да се опита да намали броя на цигарите и броя на годините тютюнопушене.

Въпреки десетилетията на интензивни кампании против тютюнопушенето, все още има едно постоянно количество от около 1 милиард пушачи по света, които продължават да пушат дори и след като са наясно с вредите от пушенето. Този брой е стабилен и почти не се променя през последните години.
Днес тютюнопушенето е на второ място, след високото кръвно налягане, сред всички рискови фактори, причиняващи преждевременна смърт в глобален мащаб.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Най-лошото е, че и пушачите, които са вече диагностицирани със заболявания, свързани с тютюнопушенето, продължават да пушат. Според статистиката 49% от пушачите, диагностицирани с коронарна артериална болест, продължават да пушат, а също и 59% от диагностицираните със сърдечен удар, както и цели 72% от тези с периферна артериална болест. Всички те продължават да го правят, въпреки че знаят колко пагубни могат да бъдат последствията.

Рискът от повторен удар при пациентите с миокардитен инфаркт пада с 50% само за 1 година, ако те откажат цигарите, спрямо тези, които продължават да пушат; а 2 години след отказването този процент вече е нормализиран до нивата на риск, каквито са при непушачите.

Това показва, че има доста голяма полза от спирането на тютюнопушенето дори и при късна фаза, когато вече са претърпени тежки поражения за организма.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 169 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.