Най-тъмно е преди разсъмване

P5309419.JPG

Автор и снимки: Лъчезара Пръвчева

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/P5309419.JPGВ началото на миналата седмицата в Зала 1 на Ректората се проведе дискусията “Депресията като процес на трансформация: от мрак към светлина”.
Гост-лектор беше г-жа Искра Петрова, която завършва Психология в Софийския университет през 1991 и има 5-годишна практика като психотерапевт. Събитието се организира от Студентски съвет и списание “Българска наука”.
Лекцията започна с откъс от филмираната версия на книгата “Вероника решава да умре” на Паулу Коелю. В нея главната героиня не намира смисъл на живота си и решава, че единственият изход е смъртта. Тя се опитва да се самоубие, но в последния момент е спасена. Откарана е в психиатрична болница, където й остават броени дни. Вероника се влюбва в шизофреника Едуард и намира нови пориви за живот.

След интригуващото начало на дискусията се разискваха въпросите за това какво представлява депресията, какви видове има, как да бъде преодоляна. Състоянията, в които се намира депресираният са чувство на изолираност, умора, отчаяние, тъга. Нарушена е хармонията в емоционалния му свят, загубен е инстинктът за самосъхранение .
Бива няколко вида, в зависимост от причините, от които е породена.

Основните са:
– ендогенна – липсва ясно определена причина за възникване на депресията;
– реактивна – следствие е от външно въздействие;
– психотична – наблюдават се халюцинации, психози;
– маниакална/биполярно разстройство – преобладават сменящи се рязко
периоди на депресия и мания;
– сезонна – проявява се в определени периоди като раждане, климакс и пр.

Няма универсална “рецепта” за лечение на депресията. При различните характери се използват разнородни методи. Понякога е достатъчен силен шок на физическо ниво (спорт), но нерядко се налага и приемането на антидепресанти.
Първата крачка към лечението е признаване за наличието на проблем и превъзмогване на срама от него. Но може би най-добрата тактика за преодоляване на всички проблеми дава Джон Грей в книгата си “Мъжете са от Марс, жените – от Венера”: “Когато марсианците изпаднали в депресия, всички напуснали градовете на планетата и се уединили за дълго време в „пещерите“ си. Те се затворили там и не излизали, докато веднъж един марсианец не съзрял случайно красивите венерианки през телескопа си. Той бързо повикал и другите да погледнат. Видът на красивите създания вдъхновил марсианците и депресията им като по чудо изчезнала. Изведнъж те се почувствали нужни. Напуснали
„пещерите“ си и започнали да строят флот от космически кораби, за да отлетят на Венера. Когато венерианките изпаднали в депресия, за да се почувстват по-добре, те седнали в кръг и започнали да разговарят за проблемите си. Но това, изглежда, не им помогнало да преодолеят състоянието си. То продължило дълго време, докато интуитивно съзрели видение: силни и чудесни същества /марсианците/ ще дойдат от Космоса, за да ги обичат, да им служат и да ги закрилят. Изведнъж те придобили усещането, че някой ги цени. Когато споделили видението помежду си, депресията им изчезнала и те започнали радостно да се подготвят за пристигането на марсианците.
Мъжете са мотивирани и силни, когато се чувстват нужни…
Жените са мотивирани и силни, когато чувстват, че са обичани…
Тези тайни на мотивацията са все още приложими. Мъжете са мотивирани и силни, когато се чувстват нужни. Подобно на венерианките, жените са мотивирани и силни, когато чувстват, че са обичани.”


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: