Най-малката жаба в света открита в Нова Гвинея

111212123943-large.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/111212123943-large.jpgИзследване проведено от Фред Краус от Музея Бишъп (Fred Kraus from Bishop Museum) в Хонолулу е намерилo най-малката жаба в света в югоизточна Нова Гвинея. Този вид принадлежи към род Peudophryne/Pseudophryne, от който всичко видове са много малки. Новооткритите  два вида са наречени Peudophryne dekot и Peudophryne verrucosa и са с дължина от 8-9мм.
В предишно изследване през 2002г. Краус е открил Peudophryne в околни райони на Нова Гвинея, но родът не беше официално описан до миналата година. Предишните два вида, които са били открити са по-големи – 10-11мм., но родът представя най-малките четириноги на планетата.
„Умаляването се среща в много родове жаби” –  казва изследователя – „но тези от Нова Гвинея са наистина интересни, в седем рода се среща този феномен. Въпреки, че повечето родове са представени от няколко малки вида като останалите са по-големи.” И четирите малки вида обитават  планините на югоизточна Нова Гвинея или близките  до брега острови.

http://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: