Най-важното в науката – Институт за гората

Този пост е част от поредицата „Блог постове от отчета на БАН за 2017“. За да видите всички публикации по темата, влезте тук: https://nauka.bg/tag/ban2017

 

Една от основните задачи на Института за гората през 2017 г. е била създаването на „индекс на пространствена структура“, който съдържа информация за това как е разпределена урбанизираната територия в България. В отчета е посочено, че „индексът е приложен при оценката на състоянието на урбанизираните екосистеми и е включен в алгоритмите за оценка на регулиращите и поддържащите екосистемни услуги.“ Като извод от картирането, учените заключват, че повечето екосистеми в населените места са от средно до добро състояние. Само 3,5% от тях са били в лошо състояние.

Отбелязва се, че основната зелена площ в градовете са лесопарковете. Един пример за лесопарк е Липник (повече за него тук): „Лесопарк Липник е разположен в района на село Николово, на 10 км източно от Русе. Намира се в обширен горски масив от липови дървета с площ от около 20 000 декара, откъдето произлиза името на местността. Смятан е за най-големия лесопарк на територията на България.“


РЕКЛАМА:

***

Оценка на състоянието на урбанизираните екосистеми и на екосистемната услуга „Регулация на локалния климат“. Ръководител на колектив: доц. д-р М. Жиянски.

 

През 2017 г. за първи път се използват нови методи за оценка на здравословното състояние на дървета и храсти в градска среда, като се използва „заснемане с дрон, оборудван с мултиспектрална камера и специфичен анализ на изображенията“.

Учените са направили класификация на вредите, които насекоми и гъби нанасят на растителността – физиологичното състояние на растението, гостоприемници и място на увреждане.

Наземна верификация на повреди от насекоми и гъбни патогени в зелена инфраструктура в урбанизирани територии. Ръководител на колектив: проф. дн Г. Георгиев.

 

Източник:

Годишен отчет на БАН за 2017 г.: www.bas.bg

https://wikipedia.org/

 

ВСИЧКИ публикации свързани с отчета на БАН – https://nauka.bg/tag/ban2017/

 

*****

Мисля, че е важно да кажа, че тази поредица не е платена, поръчана или инициирана от никого, а е част от безвъзмездната дейност на БГ Наука да популяризира учените и тяхната работа в България. Всичко написано е мнение на Петър Теодосиев, създател и собственик на сайта и списанието “Българска наука”.


Европейска нощ на учените 2022 г.: