Най-старите открити оръжия в Северна Америка предшестват периода Кловис

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Credit: Image courtesy of Texas A & M University
Credit: Image courtesy of Texas A & M University

Изследователите от Тексаския университет A&M (Texas A&M University) вярват, че са намерили най-старите оръжия, откривани до този момент в Северна Америка: антични върхове и други части от копия на възраст 15 500 години. Откритието поражда множество въпроси относно живота и бита на хората на континента по онова време.

Майкъл Уотърс (Michael Waters), професор по антропология и директор на Центъра за изследване на първите жители на Америка към Тексаския университет A&M, както и негови колеги от Университета Бейлор и Тексаския университет в Остин, са публикували вече своите научните разработки по темата в списанието Science Advances.

Екипът открил древната находка в обекта “Дебра Фридкин”, кръстен на семейството, притежаващо парцела. Обектът се намира на около 65 км северозападно от гр. Остин, щата Тексас. Изследването на терена е започнало преди 12 години.

Частите от оръжията са с дължина между 7 и 10 см и са изработени от кварц, подобен на кремък. Находката се е намирала на няколко фута дълбочина, под пластове от седиментни скали. Откритието предшества досега смятаната за най-ранна, вероятно индианска, праисторическа култура Кловис, датираща от преди 13 хиляди години.

“Без съмнение можем да твърдим, че оръжията са използвани за лов”, твърди проф. Уотърс. “Откритието е важно, тъй като до този момент няма намерени копия от периода преди Кловис, а само каменни инструменти от бита. Според дълбочината на земните пластове оръжията са от преди периодите Кловис (13 000–12 700 г.) и Фолсъм. Откакто работим в обекта Фридкин, нашата мечта винаги е била да намерим обекти, които да датираме от преди Кловис”, споделя професорът.


РЕКЛАМА:

***

Кловис е име, дадено на специфичните инструменти, създадени от хората преди около 13 000 години. Хората от периода на Кловис изобретили “Clovis point” – оръжия с формата на стрела и направени от камък. Такива са намирани в Тексас, в други части от САЩ и северната част на Мексико. Оръжията са използвани за лов на животни, включително мамути и мастодонти.

Професор Уотърс смята, че откритието разширява нашата представа и знанията ни за древните народи, обитавали Северна Америка. “Заселването на Америка в края на последната ледникова епоха е много сложен процес, което проличава и от генетичния им запис. А сега имаме възможност, освен генетичната страна на нещата, да изследваме и археологическите открития, които ще ни помагат и занапред да попълваме липсващите фигури от този вълнуващ праисторически северноамерикански пъзел”, завършва Уотърс.

Проектът се финансира от The North Star Archaeological Research Program и фондация Елфрида Франк.

Превод: Виолета Бондаренко

Източник: Science Daily