Най-пагубните епидемии в историята на човечеството (Част 1) – от брой 129

Чумите и епидемиите са естествени явления, които са съпровождали човечеството през цялото време на неговото съществуване. За съжаление понякога те достигат такива мащаби и водят до такива поражения, че могат да променят хода на историята и да доведат до гибелта на цели цивилизации.
Тук ще проследим случилото се по-време на някои от най-големите световни пандемии, които хората са преживели, от праисторията до нашето съвремие.

 

Праисторическата епидемия в Китай – около 3000 г. пр.н.е.

Открита от археолозите къща на 5000 години в Китай, препълнена със скелети, е доказателство за смъртоносна епидемия. Снимка: Photo courtesy Chinese Archaeology

 

Преди около 5000 години епидемия унищожава праисторическо селище в Китай. Телата на над 100 мъртъвци са натъпкани в къщи, които след това са били изгорени. Нито една възрастова група не е била пощадена, тъй като вътре в постройката са открити скелетите както на непълнолетни, така и на млади и хора на средна възраст. Археологическият обект в днешно време се нарича „Хамин Мангха“ и е един от най-добре запазените праисторически обекти в североизточен Китай. Археологическите и антропологическите проучвания показват, че епидемията се е случила твърде бързо, понеже хората явно са  нямали време за традиционни погребения, а след това мястото повече не е било обитавано.
Преди откриването на Хамин Мангха на място, наречено Мяодзигоу, отново в североизточнен Китай, е открито друго праисторическо масово погребение, което датира приблизително от същия период. Заедно тези открития свидетелстват, че най-вероятно епидемия е опустошила целия регион.

 

Чумата в Атина 430 г. пр.н.е.

 

Цялата статия може да четете след като сте се абонирали за списанието (имате абонамент – четете тук).

 

Повече за абонамента вижте на този линк – https://nauka.bg/abonament/