Най-големият древен град, за който вероятно не сте чували


Сп. Българска Наука, брой 163 (март 2023 г.):

***

Ръчно градените могили на Кахокия – поглед към едно от най-мощните общества на Америка.

 

Само на една речна пресечка от Сейнт Луис, Мисури, се намира древен и мистериозен антропологичен обект, за който малко американци знаят. Учените все още обсъждат потенциалните причини за падането на Кахокия, масивно селище, което може да е приютявало до 20 000 на брой души преди 1050 г. Метрополисът, който се намира в плодородната заливна равнина на долината на река Мисисипи, която сега е Западен Илинойс, е съставен от извисяващи се, ръчно изработени земни могили, най-големите от които все още съществуват. Въпреки че има много въпросителни, когато става въпрос за тази древна цивилизация, включително защо е изчезнала, останките са помогнали на изследователите да нарисуват картина на това, което градът е бил в своя разцвет.

Древните зъби, открити на това място, подсказват, че градът е бил дом на разнообразна група местни хора. Приблизително една трета от населението идва в Кахокия от други райони в Средна Америка – твърдение, направено въз основа на различните нива на стронций в зъбните фрагменти. Архитектурата също е показателна: организацията на могилите в Кахокия кара археолозите да вярват, че този град е имал ниво на градоустройство, а не е бил просто обединение от селища. Владетелите са живеели на върха на могили с изглед надолу към структурите, които са населявали другите жители. Земеделие, лов, дърводобив, грънчарство и тъкачество са се развивали в този огромен древен град.

В центъра на Кахокия, обграждащ най-голямата могила с височина около 30 метра, се разполага градският площад, заобиколен от масивна дървена палисада. Археолозите смятат, че площадът е вдъхновен от концепцията за създателите на космоса по това време, като четирите ъгъла маркират кардиналните посоки на света. Изследователите смятат, че центърът на града и сградите на върха на централната могила са били места, където са се провеждали религиозни церемонии и събития. Възможно е чужденци да са пристигали в Кахокия, за да присъстват на тези събирания.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

 

Що се отнася до това защо Кахокия е разрушена, няколко възможности се разиграват, но теориите са подкрепени с противоречиви доказателства. За известно време се смяташе, че зависимостта на жителите от дървесината за строежи води до обезлесяване на земята, което я прави по-малко плодородна. Но почвените проби показват, че Земята все още е била плодородна малко след упадъка на Кахокия. Колонистите достигат това пространство много по-късно, което прави болестта малко вероятно бедствие, причинило запустяването на града. Други експерти смятат, че боевете със съседни групи може да са причинили падането на Кахокия.

Днес могилите включват градски парк и държавен исторически обект, но се разглеждат за обозначаване като национален парк. Посетителите могат да се изкачат по стъпалата на най-високата могила, която все още стои в Кахокия, заедно с над 65 други запазени могили. Това е едно от малкото места в САЩ, където хората могат свободно да се разхождат из хилядолетен метрополис.

 

ИЗТОЧНИК: The biggest ancient city you’ve probably never heard of is in Illinois

ПРЕВОД: Елиа Тилева

Изображения: wikipedia, canva


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Сп. Българска Наука, брой 162: