НАЧАЛО НА НОВА ЕНЕРГИЙНАТА РЕВОЛЮЦИЯ?

post-1-083909900 1283757937_thumb.jpg
НАЧАЛО НА НОВА ЕНЕРГИЙНАТА РЕВОЛЮЦИЯ?

или поне поредният голям напредък на технологията


Ако поколението, нагледало се на открития, реши, че те вече свършват, обикновено греши и за следващото остава приятното усещане да види, за кой ли път откакто чудото на технологичния прогрес е сред нас, поредният пробив и отварянето на новата врата, променяща живота ни. На физиците от Университета Дрексел (Пенсилвания) http://www.drexel.edu/  и от fренския Национален център за научни изследвания (CNRS) http://www.cnrs.fr/ , изглежда, се падна честта да я отворят този път.

Откритието, което са направили, има всички шансове да доведе до създаване на електронни устройства, функциониращи без зареждане цели седмици или до електромобили, които да изминават достатъчно дълго разстояние без зареждане, за да стане най-накрая тази отдавна търсена алтернатива на двигателите с вътрешно горене приемлива.

Конструиран е революционен суперкондензатор, чрез който всякакви електрически устройства биха могли да се заредят много бързо и много трайно с нужната им енергия.  Кондензаторът, както е известно, е част от микросхемата, служеща за натрупване на електрически заряд. Новият кондензатор обаче е с многослойна структура, която принципно може да се сравни с  матрьошките или с луковица, състояща се от множество въглеродни сфери, поставени една в друга. Основният материал е от наноелмази. За около секунда устройството може да поеме голямо количество енергия, след което да я отдава бавно на литиево-йонен акумулатор. По такъв начин зареждането ще трае около секунда, а отдаването на енергията – достатъчно дълго, за да забравим за бутона „изключи”.


РЕКЛАМА:

***

  • Attached Image: 13-2004_audi_rsq_future-concept_car_.jpg
  • Attached Image: 12-eel.jpg


Разбира се, остава икономиката да намери начин да снижи себестойността на изделието, както и то съответно да се доведе от „академичен” в „търговски” вид, но добрият стар капитализъм вероятно ще се справи и този път. Ако това се случи и устройството се разпространи, промените в бита и поведението ни ще са неизбежни. Това така или иначе си е една малка (а може би и не толкова малка) технологична стъпка към още по-голяма човешка свобода.

  • Attached Image: 2 laptop.jpg

 

  • Attached Image: gelfrog_cs_2.jpg

 

  • Attached Image: laptop-on-beach-largethumb347301.jpg

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: