Представяне на учебното помагало „Наблюдение на земята от космоса“

На 26 февруари 2019 г. в зала „Проф. Ив. Ев. Гешов“ на Администрация БАН беше представено учебното помагало „Наблюдение на Земята от Космоса“. Помагалото е предназначено за самостоятелна подготовка в извънкласни дейности по природни науки и е създадено по проекта EEOBSS (http://eeobss.space) на Института за космически изследвания и технологии при БАН (ИКИТ-БАН) и Европейската космическа агенция. Присъстваха участници в проекта, ръководството на ИКИТ-БАН начело с директора проф. д-р инж. Румен Недков, представители на Министерството на икономиката, директори на училища, учители и ученици. Специален гост на мероприятието бе генерал д-р Александър Александров – космонавт на Р. България, който разказа увлекателно на аудиторията за медико-биологичните аспекти на полета на космонавтите, както и за неговите лични наблюдения от Космоса на нашия дом – Земята.

Авторите на помагалото – проф. д.т.н. инж. Гаро Мардиросян (ИКИТ-БАН), проф. д.т.н. инж. Димитър Димитров (НИГГГ-БАН) и д-р Йоаннис Манакос (CERTH-ITI), разказаха накратко за разработените от тях модули и личните им впечатления от работата по проекта. Отговорният редактор и ръководител на проект EEOBSS – доц. д-р Лъчезар Филчев обобщи работата по проекта и създаването на помагалото.

Старши експерт в Министерството на икономиката Петя Пиперкова разказа накратко за дейността на Министерството и програмата на ЕКА – PECS за България, по която се изпълнява и проект EEOBSS. Беше отбелязано, че образованието и обучението на младите са национален приоритет в програмата ESA-PECS за България, което ще подпомогне развитието и формирането на зараждащия се космически сектор на икономиката на България.

Д-р Лилия Стоянова – директор на 7 СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград, което беше домакин на Първото лятно училище EEOBSS през септември 2017 г., благодари за поканата и за възможността за участие в проекта, като пожела на екипа успех и вдъхновение за нови съвместни инициативи.


РЕКЛАМА:

***

Втората част от мероприятието беше награждаване с предметни награди и сертификати за участие на ученици от столични училища, участвали в Петото училище EEOBSS. То се проведе в СМГ „Паисий Хилендарски“ през ноември-декември 2018 г., като беше организирано съвместно с любезното съдействие на ръководството на СМГ „Паисий Хилендарски“ в лицето на директора д-р Антоан Тонев и клуб „Българско интерпланетарно общество“ към СМГ с ръководител Петьо Манев. Повече за клуба и неговите дейности може да се прочете на сайта: http://bgis-space.com. С предметни награди бяха наградени и три ученически проекта, разработени от участниците в Петото училище EEOBSS.

По традиция представянето на учебното помагало EEOBSS завърши с обща снимка и скромен коктейл.


Европейска нощ на учените 2022 г.: