Наблюдение на Пълното Слънчево Затъмнение, САЩ, 2017

Някои хора сигурно си мислят, че е лудост да пропътуваш стотици или хиляди километри, само за да бъдеш свидетел на събитие, което продължава едва 3 минути, но точно това се очаква да направят милиони хора на 21-ви август, целящи да съзерцават пълното слънчево затъмнение. Освен наблюдението на това поразително небесно шоу, има много други неща, които могат да се видят по пътя на затъмнението.

Той пресича САЩ от Орегон до Южна Каролина. Наблюдателите, намиращи се в центъра на пътеката, ще могат да видят как луната закрива напълно диска на слънцето. Пътят е около 70 мили широк и повече от 2 000 мили дълъг и ще пресече пустини, гори, национални паркове и градове.

Ето две предложения за невероятни места, от които може да се наблюдава редкият танц на двете небесни тела. За жалост на българската публика, всички локации се намират в Съединените Американски Щати.

Фестивалът на затъмнението в Уайоминг


РЕКЛАМА:

***

Най-популярното място за наблюдение най-вероятно ще бъде Каспър, вторият по големина град в щата с популация от около 56 000 човека. Освен това, той ще бъде и домакин на Astrocon, националният конгрес на Астрономическата Лига, който ще се проведе в Parkway Plaza Hotel Convention Center от 16-ти до 19-ти август. Конференцията ще включва разговори за астрономията и космическите науки, бъдещи мисии за опознаване на космоса, телескопични технологии и употреба, и астро-фотография, но също така и събития като звездни партита.

Повече информация тук.

Университетът в Южен Илинойс

Точката по пътеката, която ще предостави най-дългото тотално затъмнение – 2 минути и 40.2 секунди – се намира в Giant City State Park, буквално на входната врата на Blue Sky Vineyard в Маканда.

Ако тръгнете по щатския път 51 (South Illinois Avenue) около 16 мили на север, ще се натъкнете на Университета на Южен Илинойс (SIU), който в сътрудничество с град Carbondale, ще бъде домакин на публично наблюдение на затъмнението от стадиона Saluki. Събитието допълва изживяването с програма, включваща презентации, научна зона за гражданите, наблюдения през телескоп и други интересни занимания.

Повече информация тук.

Превод: Цветомил Семков

Източник: Space.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: