На нож! – 100 г. от Балканската война

Na-noj_Plakat.jpg

Днес се навършват точно 100 г. от превземането на Одрин!! По този повод БГ Наука пуска за свободно гледане филма „На нож!“, който направихме по случай 100 г. от Балканската война.

 

 

## Режисьор : Борис Грозданов


РЕКЛАМА:

***

## Продуцент : Петър Теодосиев, Росен Теодосиев

## Сценарист : Антоан Тонев, Радослав Тодоров

## Участват историците : Акад. Георги Марков, Проф. Димитър Гоцев, Полк. Доц. Станчо Станчев, О.Р. Полк. Доц. д-р Марко Златев, Подполк. Инж. Евгени Пенчев командир на курсантски батальон на НВУ, Доц. д-р Лизбет Любенова, Доц. д-р Веселин Янчев

## Продукция : Българска Наука (Nauka.BG)

## Държава : България

## Година : 2012

## Времетраене : 106 минути

## Език : Български

## Субтитри : Български, Английски

## Резюме : Ние от сп. „Българска Наука“ създадохме по случай 100 г. от Балканската война документалния филм „На Нож!“. Искахме да почетем паметта на дедите си, които с невиждана енергия са дали живота си за свободата на своите братя зад граница. За съжаление не са много младите хора, които носят паметта за това какво се е случило преди 100 г., за радостта на българите да отидат на война, за идеала, който са следвали и за бъдещето, в което са вярвали. Филмът не разказва за политиката тогава и сега, а показва духът на българите – как орачът и копачът се бият рамо до рамо с банкери, учители и професори и заедно побеждават вековният враг на Балканите. И постигат истинско човешко освобождение, защото свободата не е само свобода на територията, тя е най-вече свобода на духа! Вижте филма и нека заедно отдадем почитта си към всички, дали в началото на 20-ти век живота си за постигането на свободна България. Документалният исторически филм „На нож“ е посветен на Балканската война от 1912 г. и е създаден по инициатива на списание „Българска Наука“ по повод 100-тната годишнина от военната епопея.

 

 

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/Na-noj_Plakat.jpg


Европейска нощ на учените 2022 г.: