Музикалният изпълнител, вдъхновителят и човекът – тенорът Румен Дойков

Музикалният изпълнител, вдъхновителят и човекът – тенорът Румен Дойков

Музикалният изпълнител, вдъхновителят и човекът – тенорът Румен Дойков

Музикалният изпълнител, вдъхновителят и човекът – тенорът Румен Дойков


Направи дарение на училище!***

 

Румен Дойков е оперен певец, солист в Софийската опера и балет, участващ с централни тенорови партии в представления на световни сцени. Сценичните му участия радват публиката, която се възхищава на неговия глас, добре представен герой и прекрасно изпълнение. Неизменно е пример, вдъхновител и обучител за своите колеги и младите оперни певци за изпълнение на централни партии и превъплащение в ролите, които представя.

Музикалният изпълнител е роден на 1 май 1951 г. в София. Неговата певческа кариера започва в ранни детски години с активното участие в хор „Бодра смяна“. Продължава с музиката и през 1977 г. завършва Музикалната академия.
Любовта му към операта и упорития труд го довеждат до дебют на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Йеник на операта „Продадена невеста“ на Сметана през 1976 г. След участието му в шесте постановки на представлението администрацията и публиката високо оценяват неговата работа и заедно с неговото дипломиране през 1977 г. той става солист на националния театър.

Сценичният му живот е интензивен – изпълнява повече от 50 централни тенорови партии. От неговияр репертоар са роли на Рамадес в „Аида“, Херцога в „Риголето“ на Верди, Полион в „Норма“, Отело, Калаф, Кавародоси и много други. Пее на българска и световна сцена. Постига голям успех с музикалните си изпълнения в Европа, САЩ, Южна Америка, какти и в  Националната опера в София. На музикалната сцена си партнира със световните оперни певци Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Анна Томова – Синтова, Милка Стоянович, Ирина Архипова, Фиоренца Косото и много други. Пее под диригенството на големите в палката Питер Тиборис, Джонатан Нот, Дирк Бросе, Никса Бареза, Джонатан Нот, Антон Гуаданьо и други.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 158 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.