Търсене
Close this search box.

Може би животът на Земята все пак е дошъл от Космоса

Може би животът на Земята все пак е дошъл от Космоса

Може би животът на Земята все пак е дошъл от Космоса

Може би животът на Земята все пак е дошъл от Космоса


Направи дарение на училище!***

Аминокиселините са основата на живота и са открити в огромни количества в 2 древни метеорита, паднали на Земята преди милиони години. Учени от отделението по Земни науки и инженерство на Imperial College London публикуваха в журнала Meteoritics and Planetary Science изследванията си върху потенциалния източник на живота на Земята. Двата метеорита са открити през 90-те в Антарктика, но техните аминокиселини имат значително по-тежки молекули от тези, познати на Земята.

Д-р Мартинс и екипът й са открили огромни количества аминокиселини в метеорит

Аминокиселините са основата на протеините и ензимите, които пък са основата на биологичния живот. Учените са открили такива в два богати на въглерод метеорита с възраст почти колкото самата Слънчева система. Според екипа това е ясно доказателство, че ранната Слънчева система е била богата на основен биологичен материал и именно той е започнал живота на тази планета. Главният учен по проекта д-р Зита Мартинс обяснява: „Знаем, че преди около 3,8–4,5 милиарда години Земята е била подложена на силна бомбардировка от метеорити, които са носели всякакви молекули на планетата, а това е било точно преди да се появи животът. Все пак още не знаем със сигурност как е станало това. Нашата работа сочи, че животът може да се е зародил именно от аминокиселини от метеорити и други биологични съединения.“

Източник: Космическа ОдисеяРазбери повече за БГ Наука:

***


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.