Молекула на виното

Технологията на получаване на виното е в основата си доста проста и се състои главно в това, че при ферментацията на гроздето в него се образуват дрожди, които консумират захарните му въглехидрати и в резултат отделят етилов алкохол и въглероден диоксид. Освен от грозде, то може да се прави и от други плодове като малини, кайсии, сливи, череши и даже от цветя или от жито.

Не може да се каже кога точно е било открито за първи път виното. Но е факт, че то съпътства човечеството от зората на историята и цивилизацията. Въздействието на естествено ферментиралите окапали по земята плодове навярно е било изнамерено доста преди земеделието да бъде открито. А оттам нататък е имало само една крачка до култивирането на подходящи плодове и приспособяване на технология за масовото му производство.

Credit: pexels.com

Наименованието му най-вероятно произхожда от праиндоевропейския корен “wei-”, означаващ “вия се” (от увивния растеж на лозите), поради което и думата за вино е толкова сходна в почти всичките европейски езици.


Най-ранните открити засега сведения за производство на вино са от Древен Китай (ок. 7000 г. пр.н.е.), Кавказ (6100 г. пр.н.е.) и Иран (5000 г. пр.н.е.). В Европа и по нашите земи виното пристига към 4500 г. пр.н.е., откогато датират най-ранните открити досега следи от смачкано грозде, намерени в Егейска Македония.


Още оттогава виното заляга дълбоко в традициите и религиозните вярвания на хората. В Древен Египет го отъждествяват с кръв, както и по-късно в християнството то символизира кръвта на Исус Христос, а в Рим и Елада имат дори богове на виното, в чиято чест се извършват вакханалии и въобще то заема много важна място в живота им. Още от дълбоката Античност финикийските търговски кораби са превозвали вино из цялото Средиземноморие, а по-късно римляните го разпространяват и във вътрешността и северните части на Европа. Докато виното не се превръща в една от най-търсените търговски стоки. В по-късно време – през 18-19 век, виното става показател за статус и жизнен стандарт. Технологията на производството му се усложнява и във Франция, Италия, Испания особено, вече се стремят да докарват максимално изтънчени и качествени вкусове в изискани бутилки за консуматорите. Развива се сложна терминология за описване на вкусовите характеристики на вината.

Credit: pexels.com

Макар много от древните европейски сортове грозде да са загубени, в днешно време съществуват най-разнообразни такива от цял свят, както и най-различни технологии за обработването им. Като цвят на гроздовия сок и технология на производство основните типове вината са: червени, бели, розови (или розе) и оранжеви. А като баланс между захари и алкохол: сухи, полусухи, полусладки и десертни вина. Според спецификата на технологията има и други по-особени видове като пенливи/газирани вина (шампанско) и високоалкохолни вина (мадейра, шери, вермут).

Колие Молекула на червеното вино

Може да поръчате за себе си, за приятелка или любима жена колие „Молекула на червеното вино“. Или да си харесате някой от другите ни продукти, свързани с тази прекрасна напитка – чаши, тениски, еко чанти тук.

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.

290.00 лв. 191 лв. най-голямото намаление за сп. "Българска наука"

– Развиваш желязно критично мислене и защита от дезинформация

– Умения за по-добър живот с нашите курсове (текст, видео и аудио)

– Научаваш за новости и иновации в медицината

– Само 3 минути дневно са достатъчни да промениш живота си!

– Всеки месец нов брой с увлекателни статии за биология, космос, технологии, история, медицина и още.

 Изживейте науката навсякъде и по всяко време като четете на най-удобното за вас устройство.

Само сега -33% Отстъпка
 https://my.nauka.bg/invitation?code=BD735E

След тази промоция план „Вечен абонамент“ няма да се предлага!