Търсене
Close this search box.

Молекула на виното

Молекула на виното

Молекула на виното

Молекула на виното

Технологията на получаване на виното е в основата си доста проста и се състои главно в това, че при ферментацията на гроздето в него се образуват дрожди, които консумират захарните му въглехидрати и в резултат отделят етилов алкохол и въглероден диоксид. Освен от грозде, то може да се прави и от други плодове като малини, кайсии, сливи, череши и даже от цветя или от жито.

Не може да се каже кога точно е било открито за първи път виното. Но е факт, че то съпътства човечеството от зората на историята и цивилизацията. Въздействието на естествено ферментиралите окапали по земята плодове навярно е било изнамерено доста преди земеделието да бъде открито. А оттам нататък е имало само една крачка до култивирането на подходящи плодове и приспособяване на технология за масовото му производство.

Credit: pexels.com

Наименованието му най-вероятно произхожда от праиндоевропейския корен “wei-”, означаващ “вия се” (от увивния растеж на лозите), поради което и думата за вино е толкова сходна в почти всичките европейски езици.


Най-ранните открити засега сведения за производство на вино са от Древен Китай (ок. 7000 г. пр.н.е.), Кавказ (6100 г. пр.н.е.) и Иран (5000 г. пр.н.е.). В Европа и по нашите земи виното пристига към 4500 г. пр.н.е., откогато датират най-ранните открити досега следи от смачкано грозде, намерени в Егейска Македония.


Още оттогава виното заляга дълбоко в традициите и религиозните вярвания на хората. В Древен Египет го отъждествяват с кръв, както и по-късно в християнството то символизира кръвта на Исус Христос, а в Рим и Елада имат дори богове на виното, в чиято чест се извършват вакханалии и въобще то заема много важна място в живота им. Още от дълбоката Античност финикийските търговски кораби са превозвали вино из цялото Средиземноморие, а по-късно римляните го разпространяват и във вътрешността и северните части на Европа. Докато виното не се превръща в една от най-търсените търговски стоки. В по-късно време – през 18-19 век, виното става показател за статус и жизнен стандарт. Технологията на производството му се усложнява и във Франция, Италия, Испания особено, вече се стремят да докарват максимално изтънчени и качествени вкусове в изискани бутилки за консуматорите. Развива се сложна терминология за описване на вкусовите характеристики на вината.

Credit: pexels.com

Макар много от древните европейски сортове грозде да са загубени, в днешно време съществуват най-разнообразни такива от цял свят, както и най-различни технологии за обработването им. Като цвят на гроздовия сок и технология на производство основните типове вината са: червени, бели, розови (или розе) и оранжеви. А като баланс между захари и алкохол: сухи, полусухи, полусладки и десертни вина. Според спецификата на технологията има и други по-особени видове като пенливи/газирани вина (шампанско) и високоалкохолни вина (мадейра, шери, вермут).

Колие Молекула на червеното вино

Може да поръчате за себе си, за приятелка или любима жена колие „Молекула на червеното вино“. Или да си харесате някой от другите ни продукти, свързани с тази прекрасна напитка – чаши, тениски, еко чанти тук.

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.