Младост и Знание – гаранция за успех. ТУ е партньор и домакин на ІІІ Международен младежки форум „Диалог на нациите“

Повече от три хиляди студенти, докторанти и млади учени ще вземат участие в богата програма от III Международен младежки форум „Диалог на нациите“ в четири града на България: София, Варна, Пловдив и Шумен. Провеждането на Форума в България е посветено на 140-годишнината от Освобождението на страната ни от  османско иго, със задачата младото поколение да запази и умножи дългогодишните традиции.

Като партньор Техническият университет – София ще бъде домакин на  инициативата – 26.09. (вторник), зала 3201. Форумът се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката на Руската федерация, Посолството на Русия в България Руския културно-информационен център в София и Югозападния държавен университет в град Курск. Това е проект, който цели всестранна подкрепа на общуването и създаване на дългосрочни контакти с обещаващите млади учени на България. Очаква се да стимулира интереса на българските младежи за изучаване на руски език като интерфейс за международно научно-техническо сътрудничество, за създаване на руско-български научноизследователски студентски екипи и провеждане на съвместно научно творчество в сферата на високите технологии. Форумът стартира през 2015 г. като платформата за диалог между руските национални диаспори за междуетническа хармония и единство,а от 2016 г. е международен, с участието на 7 държави от Латинска Америка и Карибския басейн.

В деловата програма ще вземат участие ректорът на Югозападния държавен университет в град Курск проф. Сергей Емилиянов и зам.-ректорът по научната дейност проф. Леонид Червяков, ректорското ръководство на ТУ, учени и изследователи от висшите технически училища в София.

Почетен гост ще бъде летецът космонавт, бординженерът Михаил Борисович Корниенко, с когото ще се проведе специална среща. Той е завършил Московския авиационен институт, специалност инженер-механик. Извършил е два космически полета. Като бординженер на кораба „Союз ТМА-18“ и като член на най-дългата  мисия в Международната космическа станция, където прекарва 340 денонощия, 8 ч. и 42 мин. с американския астронавт Скот Кели. От тях 182 дни работи и с колегата си, космонавт Сергей Волков. Задачата на експедицията е в продължение на почти година, от март 2015 г. до началото на 2016 г., да се изследва поведението на организма в продължителни космически полети, при използване на най-новите методики на адаптация и изучаване на човешките възможности при полети в Далечния Космос с провеждане на дейности на повърхността на Луната и Марс в близко бъдеще. Два пъти е излизал в открития Космос с обща продължителност 12 часа и 17 минути. За двата полета  сумарно в Космоса М.  Корниенко е прекарал – 516  денонощия, 10 ч. 01 мин и 08 с.


РЕКЛАМА:

***

 

Осигурен е превод.

Лидия Недекова

 

Място: Технически университет – София,

Зала: 3201

Дата: 26.09.2017 г. от 15:00 часа


Европейска нощ на учените 2022 г.: