Търсене
Close this search box.

Младите хора в щата Монтана тръгнаха против изкопаемите горива и спечелиха. Какво следва?

 

15 август, 2023 година. Законодателите в Монтана нарушиха правата на младите хора и конституцията на щата, като пренебрегнаха въздействието на изкопаемите горива върху климата, постанови съдията.

В решението си в подкрепа на 16 млади деца в Хелд (област Монтана) съобщи първото конституционно дело за климата да бъде разглеждано в Съединените щати – окръжният съдия Кати Сийли написа, че добивът и използването на изкопаеми горива в щата е ясно свързано с глобалното изменение на климата. Тя също така установи, че младите хора имат позицията да изискват промени, тъй като те ще бъдат негативно повлияни от бързо нагряващата се планета. Решението има широки последици за екологичните действия в цялата страна и, потенциално, в света.

„Това е едно от най-силните решения относно изменението на климата, издавано някога“, казва Майкъл Джерард, директор на Sabin Center for Climate Change Law в юридическия факултет на Колумбийския университет, който поддържа база данни с повече от 2000 съдебни дела за климата, заведени в световен мащаб.

 

ЗАЩО НАПИСАХМЕ ТОВА?

История, фокусирана върху:

ОТГОВОРНОСТ

Първото дело за климата, разгледано в Съединените щати, донесе забележителна победа за своите млади ищци. Това ще предостави ли модел за други държави, които залагат защитата на околната среда в своите конституции?

Докато правните аргументи по делото в Монтана, което междувременно не търси финансова компенсация, са специфични за държавата, казва той, констатациите на съдията относно самата наука за климата бяха забележителни и решаващи. Това може да помогне да се повлияе на експлозия от съдебни дела за климата, които си проправят път през съдебните системи в САЩ.

През по-голямата част от юнския процес международно известни учени дадоха показания, обяснявайки връзките между използването на изкопаеми горива и климатичните сътресения, като увеличаване на пожарите, екстремни горещини и суша.

Това беше един от първите случаи, в които както науката за климата, така и отрицанието на изменението на климата бяха поставени под микроскоп на американски правни разпити, каза г-н Джерард по-рано това лято. И решението на съдията отразява това, което много съдебни наблюдатели отбелязаха по време на процеса: Науката за климата, вече силно проверена и одобрена от експерти по целия свят, е убедителна – както и въздействието на нагряващия се свят върху младите хора.

Докато ищците използваха отредените им пет дни процес, за да разпитат задълбочено учени и младежи, държавата прекрати делото си след ден. Тя призова само трима свидетели, отменяйки в последния момент появата на климатолог, който публично разпространи съмнения относно изменението на климата.

 

„Този случай е ясна победа за науката за климата“, каза в интервю Делта Мернер, водещ учен в Научния център за съдебни спорове за климата към Съюза на загрижените млади. „По време на процеса относно науката за климата, ролята на емисиите от изкопаеми горива в изменението на климата и вредата, нанесена на младежта в Монтана, бяха неопровержими.“

Джулия Олсън, главен юрисконсулт и изпълнителен директор на ‘‘Our Children’s Trust‘‘, адвокатската кантора, която представлява ищците от Монтана и други млади хора по дела за климата, които си проправят път през други държавни правни системи, също нарече решението „убедителна победа“.

„Днес, за първи път в историята на САЩ, съд се произнесе по същество, че правителството е нарушило конституционните права на децата чрез закони и действия, които насърчават изкопаемите горива, пренебрегват изменението на климата и непропорционално застрашават младите хора“, каза тя в своето интервю.

Емили Флауър обаче, говорител на главния прокурор на Монтана Остин Кнудсен, заклейми решението като „абсурдно“. Тя каза, че офисът планира да обжалва, като каза, че съдията е позволил на ищците да направят „финансиран от данъкоплатците рекламен трик“.

 

 

По време на процеса държавата твърди, че Монтана не е причината за глобалните климатични промени и че следователно не може да бъде държана отговорна за предполагаемата вреда, която младите хора са преживели. Адвокатите на защитата отказаха кръстосан разпит на млади хора на възраст от 5 до 22 години, които описаха мъка, загуба и страх, тъй като земите им в ранчото са изгорели и техните рибарски реки са загубили вода, тъй като вдишването на дим е станало част от техните сезони и покачващите се температури и разтапящи се ледници заплашват пейзажите, на които те се любуват.

По-рано през годината службата нарече младите ищци „добронамерени деца“, експлоатирани от „организация извън държавата“.

За Грейс Гибсън-Снайдер, 19-годишна ищца, тази реплика винаги е била дразнеща. Тя е шесто поколение от Монтана, чиято пра-пра-пра-баба е дошла в щата в покрита каруца след златната треска.

Тя разбира защо жителите на Монтана са особено склонни към аутсайдерите (хората, които не са местни), които нарушават начина им на живот – независимо дали става въпрос за калифорнийци, които се местят в родния ѝ град Мисула, за които се смята, че повишават стойността на имотите си, или туристи, които купуват големи домове и след това се опитват да контролират методите на животновъдство.

Това е дом за нея и нейните колеги ищци, казва тя. Те са уплашени за това, което се случва с любимата им държава.

„Не мисля, че изменението на климата трябва да бъде политически въпрос“, каза тя по време на интервю по-рано този месец в Мисула, част от предстоящата глобална поредица на Monitor за младите хора и климата. „Но продължава да се политизира. Все още сме обвинявани, че внасяме чужди, либерални идеи и адвокати. Това всъщност е погрешно представяне, както буквално, така и по отношение на нашите цели.“

Г-жа Гибсън-Снайдер се чувства неудобно от етикета „активистка на климата“. Чувства се ‘‘твърде разрушително‘‘, казва тя, докато наистина вярва в правителството, демокрацията и закона. Също така тя се притеснява за нейния щат, където грижата за открито е широко двупартийна, казва тя.

Съдебният иск, казва тя, просто иска от избраните лидери да направят това, което трябва да направят.

Това в много отношения е специфично за Монтана. Щатът е един от малкото, включително Хавай и Масачузетс, които имат защита на околната среда, записана в конституцията. Той гласи: „Държавата и всеки човек трябва да поддържат и подобряват чиста околна среда в Монтана за настоящите и бъдещите поколения“ и изисква от законодателната власт да защитава „системата за живот на околната среда“ от изчерпване и деградация. В това конституционно изискване, отразяващо дългото благоговение на държавата към открито, се състои основата на решението на съдия Сийли.

„Непреодолимата ми емоция е облекчение“, написа г-жа Гибсън-Снайдер в имейл след присъдата. „Все още има надежда. Надежда за мен и бъдещето на другите младежи, надежда за Монтана и местата, които обичаме. Надявам се и останалият свят да последва примера.“

„Благодаря на съдилищата, че защитиха нашите конституционни права“, продължи тя. „Благодаря на всички хора, които изразиха загрижеността си за бъдещето, изразиха различни гледни точки, за да гарантират, че всички хора са обгрижени и прекарват времето си, борейки се за нашата държава.“

 

Памела Динева – превод

Статия: https://www.csmonitor.com/USA/2023/0815/Young-people-took-on-fossil-fuels-and-won.-What-s-next

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.