Млади таланти от пет континента участват в Лятната изследователска школа на Ученическия институт по математика и информатика на БАН

Филиал на Ученическия институт на БАН (УчИ-БАН) в Благоевград ще предоставя възможност за развитие и изява на изследователските заложби на ученици от региона в областта на математиката, информатиката, българският език и литературата, историята и географията. Споразумението за създаване на филиал на УчИ-БАН в Благоевград беше подписано днес от зам.-председателя на Българската академия на науките чл.-кор. Костадин Ганев, ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков, председателя на Учи-БАН акад. Петър Кендеров и координатора на Регионалния академичен център в Благоевград проф. д-р Петър Миланов .

По-късно през деня в зала „22-ри септември“ на Община Благоевград официално беше открита Седемнадесетата лятна изследователска школа по математика и информатика на Ученическия институт по математика и информатика на БАН. В международната школа участват 50 ученици от 5 континента с изявени интереси в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Талантливите средношколци са от Аржентина, България, Индия, Иран, Италия, Китай, Македония, Нова Зеландия, САЩ и Южна Корея.

Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев поздрави участниците и им пожела успех в изследователската работа. Най-добрият начин да получите нови знания е чрез възможността да направите собствени изследване. Тогава науката става част от вас, каза по време на откриването  основателят на Ученическия институт по математика и информатика на БАН акад. Петър Кендерев. Той допълни, че лятната школа дава възможност на ученици от различни държави да разширят познанията си в приятелска атмосфера, което води и до тяхното личностно развитие. Акад. Кендеров припомни, че преди три години ръководството на Академията взе решение работата с талантливи ученици да продължи във всички области на науката.


РЕКЛАМА:

***

През седемнадесетте години от създаването на Ученическия институт по математика и информатика на БАН обучение са преминали около 1 000 ученици с изявени интереси в тези две области на науката. В рамките на Лятната изследователска школа по математика и информатика и тази година ще бъдат изнесени лекции от водещи специалисти в областта. Всеки ученик ще работи самостоятелно или в съавторство под ръководството на ментор върху проект по конкретна тема. Ученическите разработки ще бъдат представени на семинара през последната седмица на школата. По същото време ще се проведе и традиционният семинар за учители по математика и информатика. Международната изследователска школа в Благоевград продължава до 19 август.


Европейска нощ на учените 2022 г.: