Мистерията от Сицилия

http://www.vorne.com/images/540pixel87clock.jpg
Едно от редките и любопитни събития, които не само озадачават, но и направо стряскат, се случи в Сицилия на 10-ти юни 2011 г. Странен е слаба дума за необяснения засега феномен, който е установен на италианския остров. Електронните цифрови часовници неотменимо избързват с по 10 или 20 минути на денонощия. Явлението е регистрирано в много градове на Сицилия – досега инцидентно, но за пръв път толкова масово. Причината не може да се установи.

Засега проблемите и неудобствата са малки, но опасностите не са – възможни са проблеми в различните важни електронни системи, например в банките или в различни други институции.

Още по-учудващо е, че засега учените явно са безпомощни. Университетът в Катания http://www.unict.it/ изследва упорито явлението, но засега не се стига по-далеч от различни версии, вариращи от недобре регулирани слънчеви панели, действия на радиолюбители или ремонт на подводен електрически кабел. Друга версия е засилената активност на вулкана Етна и по-специално излъчващата се вследствие на това ниска радиация. Така или иначе – явлението, станало известно като „Сицилианската загадка“ или „Мистерията от Сицилия“,  засега търси научните детективи, които да я разрешат.


Европейска нощ на учените 2022 г.: