Мистериите на дъгата на Венера


Реклама:

Безплатен курс „Комуникация на науката“***

120604182031-large.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120604182031-large.jpgКогато Венера минава около Слънцето на 5-ти и 6-ти юни, армада от космически кораби и наземни телескопи ще се оглеждат за нещо неуловимо и до скоро неочаквано: Дъгата на Венера.
„Бях смаян когато я видях за пръв път през  2004“ – спомня си професор по астрономия Джей Пасачов от Колежа Уилиамс (Jay Pasachoff of Williams College) – „Ярък, пламенен венец с появи около Венера скоро след като мина пред слънцето.“
За момент планетата  се е превърнала в „огнен пръстен“.
Изследователи те сега знаят на какво се дължи това. Осветена отзад атмосферата на Венера изкривява слънчевата светлина минаваща през въздушните слоеве, създавайки дъга от светлина, която е видима с телескоп.
Оказва се, че учените могат да научат много наблюдавайки дъгата. „Не разбираме защo на тази планета се е развила толкова по-различна атмосфера от нашата“ – обяснява планетолога Тома Уайдман  от Парижката обсерватория.
Земята и Венера са подобни разстояния от Слънцето, направени са от едни същи основни материали и са почти идеални близначки като става дума за размер. Въпреки това двете планети са обгърнати от шокиращо различни атмосфери. Атмосферата на Венера е почти сто пъти по – масивна от тази на Земята и се състои главно от въглероден диоксид газ, който повишава температурата на повърхността почти 900°F (480°C). Облаци от сярна киселина  обикалят планетата със скорост достигаща 355км/ч. Човек озовал се в тази адска среда ще би бил смачкан, задушен, ще изсъхне и вероятно ще се запали.

http://www.sciencedaily.com/


Реклама:

сп. "Българска Наука", брой 168 (Този брой е безплатен)***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.