Мисията на НАСА „Кеплер“ откри скалиста планета


http://www.nasa.gov/images/content/509302main1_kepler_rocky_planet_226.jpg

Мисията на НАСА „Кеплер” потвърди откриването на своята първа скалиста планета на име Kepler-10b. Макар да е с 1,4 пъти по-голяма от Земята, тя е най-малката планета, открита извън нашата Слънчева система.

Откриването на тази екзопланета, е станало възможно след повече от осем месеца събиране на данни от космическия кораб от май 2009 г. до началото на януари 2010 година. Екипът на „Кеплер” пое ангажимент през 2010 г. да потърси следи за наличие на малки планети в данните и това вече дава резултати.

Ултра-прецизният фотометър на „Кеплер” измерва намаляването на яркостта на звездата, което се проявява, когато планетата преминава пред нея. Размерът на планетата може да бъде разгадан на базата на данните за периодичните спадове в яркостта на звездата й. Разстоянието между планетата и звездата се изчислява чрез измерване на времето между два последователни спада на планетата, докато тя обикаля около своята звезда.

„Кеплер” е първата мисия на НАСА, която може да намери планети с големината на Земята в обитаема зона или в близост до обитаема зона – районът в планетарна система, в който може да съществува вода в течно състояние на повърхността на планетата. Въпреки това, тъй като планетата Kepler-10b е около 20 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Меркурий – до Слънцето, тя не се намира в обитаема зона.


РЕКЛАМА:

***

Кеплер-10 е първата звезда, която би могла евентуално да бъде „пристанище” за малка транзитираща планета, което я поставя в горната част на списъка за наземни наблюдения от астрономическата обсерватория в Мауна Кеа (на Хаваите) „W.M.Кеск”. Повече за обсерваторията можете да научите от нейния уеб-сайт: http://www.keckobservatory.org/.
Учените чакат сигнал, за да потвърдят, че планетата Kepler-10b няма да ги разочарова. Телескопът в Кек е в състояние да измерва малки промени в спектъра на звездата, наречени Доплерови промени, причинени от сигнално устройство, орбитиращо заедно с планетата около звездата й.

Според оптимистично настроените учени, откриването на Kepler-10b е важен крайъгълен камък в процеса на търсенето на планети, подобни на нашата собствена. Въпреки, че тази планета не се намира в обитаема зона, за тях нейното откриване е едно вълнуващо събитие.  

Кеплер-10 е една от най-ярките звезди. Учените са успели да открият високочестотни промени в яркостта на звездата, генерирани от звездни трептения, или – от звездни земетресения. Този анализ позволяват на учените да идентифицират определени свойства на планетата Kepler-10b. В резултат от анализа на получените данни, учените стигат до извода, че Кеплер-10 е една от звездите, които биха били най-добри домакини на земеподобни планети.

Мисията „Кеплер” носи името на Йохан Кеплер – на известния математик, които разработват емпиричните закони за движението на планетите през XVII век. Ние използваме неговите закони при  определяне на средното разстояние между планетата и звездата. Това разстояние определя дали планетата е в обитаема зона.
Все още не е напълно изяснено, има ли атмосфера на тази планета. Предполага се, че температурата на повърхността й през деня е достатъчно висока, за да разтопи желязото.

Ако искате да видите планетата, потърсете я между съзвездията Лебед и Лира. Можете да я потърсите и в съзвездието Дракон.

Превел: Неделин Бояджиев
Източник:
http://www.sciencedaily.com/
http://www.nasa.gov/connect/chat/kepler_chat.html


Европейска нощ на учените 2022 г.: