Мирослав Турийски: ЗА ХОРАТА НА ИЗКУСТВОТО ТРЯБВА ДА Е КАУЗА ДА СЕ ОПИТАТ ДА ПРИВЛЕКАТ ПУБЛИКА С ПО-МОДЕРНИ СРЕДСТВА

Визитка
Мирослав Турийски е щатен преподавател по джаз пиано, импровизация и акомпанимент и синтезатор в специалност „Поп и джаз“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
Завършил е бакалавърска степен в Държавната музикална академия – София, и магистърска в АМТИИ – Пловдив. Понастоящем е докторант в катедра „Оркестрови инструменти и класическо пеене“ в АМТИИ.
Освен преподавател е концертиращ джаз пианист, композитор и аранжор за различни състави.

 

– Защо избрахте изкуството за свой път в живота и добър избор ли е това? Как се чувства един млад човек, когато се посвети едновременно на изкуството, науката и образованието?

– Избрах изкуството, защото не ми се получи с науката, казано на шега. След Математическата гимназия учех физика в университета и
като се забатачих с диференциалните уравнения, реших, че това въобще не е за мен. Междувременно доста ми тръгна свиренето с пловдивските групи и това беше моментът, в който осъзнах, че има едно друго поле за изява, на което със сигурност мога да дам много повече. Това беше моят избор – най-правилният, и въобще не съжалявам, че съм го направил. Моментът с преподаването дойде много естествено, защото аз имах известни колебания какво точно да правя – дали да остана в България, тогава пътувах доста в чужбина. И когато ме поканиха за преподавател в АМТИИ, нещата се наредиха от само себе си, защото намерих в това лична кауза – да остана в Пловдив и да допринеса за развитието на съвременната музика. Имаше една дупка от 10-15 години, в която не изскочиха много млади музиканти от Пловдив, особено в съвременния жанр, и откакто се откри специалността „Изпълнителско изкуство (поп и джаз)“ в академията, се създаде среда от млади музиканти в Пловдив – хора, които са учили при нас и са избрали да останат в Пловдив.

 


РЕКЛАМА:

***

Цялото интервю вижте в сборника “Хора на изкуството, новото поколение и духовният свят на човека” – свали от ТУК (pdf)

 

Вижте повече за Нощ на учените 2020 тук https://nauka.bg/nosht2020/


Европейска нощ на учените 2022 г.: