Търсене
Close this search box.

Минералните води на България – недостатъчно използван ресурс

България е една от най-богатите страни на минерални и термални ресурси, с повече от 500 хидротермални източника с общ дебит около 4600 литра в секунда. Температурата на водата е от 20°C до 100°C. Повечето минерални води са леко минерализирани и с ниска алкалност, което ги прави подходящи както за питейни цели, така и за балнеологично лечение.

В тази статия ще предоставим подробна информация и таблици относно местата в България, в които се срещат минерални извори (студени и горещи) и какъв е състава, добива, капацитета, температурата, минерализацията и pH-то. Ще се запознаете отблизо с този така ценен национален ресурс, как се използва той и какъв потенциал има.

От древността до наши дни, местата около минералните извори са използвани за създаване на спа центрове. Римляни и тракийци са строили бани и са използвали термалните води за лечение и релаксация. Днес, в райони като Сандански, Кюстендил, Хисаря, Велинград и Сапарева баня, са разработени големи спа курорти, където се прилагат балнеологични методи за лечение на различни заболявания.

Много горещите минерални води в България предоставят уникални възможности за развитието на балнеологията и термалния туризъм. Те са особено ценни заради своите високи температури и голямо разнообразие от минерален състав, което позволява лечение на различни заболявания, включително кожни проблеми, заболявания на ставите и неврологични заболявания. 

Минералните води в България са богати на минерали, които могат да имат положително въздействие върху храносмилателната система и костната минерализация. Такива води представляват важен източник на калций и приемането им може да има положително влияние върху организма.

Някои от основните здравни ползи, които се асоциират с използването на горещите минерални води в България са:

Стимулиране на стомашно-чревния тракт: Специфичните свойства на някои минерални води, особено тези с бикарбонатно и хлоридно съдържание, могат да имат положително въздействие върху стомашно-чревната функция, стимулирайки храносмилането и подпомагайки здравословното функциониране на стомаха.

Поддържане на костната здравина: Редовната консумация на минерални води богати на калций може да допринесе за поддържането на здрави кости и да подпомогне процеса на костна минерализация. Такива води са отличен източник на калций и са полезни, особено за хора с риск от остеопороза или други костни заболявания.

Ползи за кожата: Благодарение на съдържанието на сяра и други минерали, някои минерални води могат да имат благоприятен ефект върху кожата, като помагат за намаляване на възпаления, подобряване на външния вид на кожата и лечение на дерматологични проблеми. Термалните води се прилагат в лечението на различни кожни заболявания, включително псориазис, екзема и акне. Сулфидните и селеновите води, налични в някои български извори, са особено полезни за подобряване на състоянието на кожата.

Общо здравословно подобрение и релаксация: Баните в минерални води могат да предложат общо укрепване на здравето, да намалят стреса и да подобрят качеството на съня. Термалната вода, използвана в спа и балнеолечение, е ценена за своите релаксиращи и оздравителни свойства.

Лечение на опорно-двигателни заболявания: Минералните води често се използват за лечение и облекчаване на състояния като артрит, ревматизъм и остеопороза. Водите имат противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на болката и подобряване на подвижността.

Укрепване на имунната система: Редовното потапяне в минерални и термални води може да помогне за стимулиране на имунната система благодарение на минералния състав на водите, което прави организма по-устойчив на инфекции.

Неврологични заболявания: Термалните води се използват за лечение на неврологични състояния като неврити и нервни разстройства. Водите могат да помогнат за намаляване на симптомите и подобряване на общото благосъстояние.

Гинекологични и урологични заболявания: Минералните води също така намират приложение в лечението на определени гинекологични и урологични състояния, помагайки за облекчаване на възпаления и инфекции.

В България има множество курорти и спа центрове, които предлагат различни форми на терапии с минерална и термална вода, използвайки уникалните свойства на водите от различни части на страната.

 

Много гореща минерална вода в България:

Локация Капацитет (Л/С) Температура (°C) Минерализация (mg/L) pH
Варна – сондаж P-1x 22 52 620 7.2
Долно Осеново (Голямо) 8 55 560 9
Красново (Пд) 14 55 324 9.1
Благоевград 30 56 678 8.1
Елешница (Блг) 25 56 302 9.2
всички 28  локации в цялата статия

Статията включва допълнителни подробни данни в 5 таблици.

Цялата статия вижте безплатно в сп. „Българска Наука“ брой 177>>

https://nauka.bg/bgnauka177/

 

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.