Търсене
Close this search box.

Микропластмасите проникват и в най-дълбоката част на белите ни дробове

Микропластмасите проникват и в най-дълбоката част на белите ни дробове

Микропластмасите проникват и в най-дълбоката част на белите ни дробове

Микропластмасите проникват и в най-дълбоката част на белите ни дробове


Направи дарение на училище!***

Екип от учени откри микропластмаса в белите дробове на живи хора в най-подробното изследване от този вид до момента.

 

Терминът „микропластика“ е въведен за първи път само преди 18 години, но изглежда тя практически е вече почти навсякъде.
Всяка година в тялото на всеки човек проникват средно около 74 000 частици пластмаса с неизвестни засега последици за здравето. През март тази година учените обявиха, че са открили микропластмаса, която тече през нашите кръвоносни съдове, като средно за всеки милилитър кръв са измерили 1,6 микрограма пластмасов материал, а най-високата концентрация, измерена в проучването, е била малко над 7 микрограма.
Сега обаче се оказва, че микропластмаси циркулират в ниски нива дори и дълбоко в белите ни дробове.

Най-солидното изследване от този вид, на екип от Университета в Хъл и Медицинското училище Хъл Йорк, е открило 39 микропластмасови частици (всяка с размер най-малко три микрометра) в 11 от 13 проби от белодробна тъкан от живи хора. Тези нива са значително по-високи спрямо всички предишни лабораторни тестове.

Минали проучвания върху трупове и проби от рак на белия дроб са разкривали малки влакна и люспи от пластмаса и преди, но нито едно от изследванията не е анализирало състава на синтетичните полимери.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 154 на списанието.

Подаряваме ти първите 8 статии  от брой 154 тук>>

 

 

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.