Мъглявината „Рак” шокира астрономите

Мощна струя от гама-лъчи от останки от свръхнова звезвда в мъглявината „Рак” шокира астрономите


http://www.sciencenews.org/view/download/id/67211/thumbnail/x_large/name/rc_crab.jpg
Астрономите считат мъглявината Рак за един от най-равномерните източници на йонизиращи лъчения с висока енергия във Вселената. Излъчването от останките на свръхновите звезди се използва от астрономите за измерване на енергийните излъчвания на други астрономически източници.

Ето защо учените са изумени, че два космически апарата, наскоро записали гигантски изблик на гама-лъчи от мъглявината „Рак”, където има останки от звездна експлозия на разстояние 6 500 светлинни години от Земята, която е била наблюдаване през 1054 г. Интензитетът на радиационите гама-лъчи в мъглявината изведнъж станал 2-3 пъти по-силен в продължение на три дни. Откритието е направено на 19 септември 2010 г. с телескоп на италианската космическа агенция AGILE.  С телескопа за космически гама-лъчи Ферми е било открито още по-голямо нарастване на радиационното лъчение. Двата екипа си припомнили, че такива мощни лъчения е имало през 2007 и 2009 г. В отломките от взрива са открити и силни магнитни полета.

Констатациите представляват специално предизвикателство към теорията за ускорението на частиците. Разбулването на тази загадка може да помогне за разбирането на функционалността на черните дупки, чиито струи от заредени частици се удрят в околното междузвездно пространство или се сблъскват помежду си, създавайки експлозии на гама-лъчи във Вселената. Много вероятно е в мъглявината „Рак” да се крие пулсар.

Превел: Неделин Бояджиев
http://www.sciencenews.org/


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***