Метеосателит започва да работи

Метеосателит започва да работи


http://news.bbcimg.co.uk/media/images/50060000/jpg/_50060609_mtg_illustrationhdef.jpg

Договорът е подписан! Това гарантира, че най-накрая промишленият консорциум ще започне работа по ново поколение метеорологичен сателит в Европа. Шест спътника ще бъдат построени, за да могат метеоролозите да дават прогнози си в реално време. Програмата е била одобрена още през 2008 г., но политически спорове забавили нейното начало.

Фирмите Thales Alenia Space (от Франция) и OHB System (от Германия) са заявили, че могат да започнат работа.

Договорът за откриване на работен проект за космически кораб бе подписан между двете компании и Европейската космическа агенция (ESA, а на български – ЕКА), която ще упражнява надзор върху техническите аспекти на програмата.

EUMETSAT, международната агенция, натоварена с грижите за метеорологичните сателити на Европа, ще работи на платформите, когато те влязат в орбита, което е планирано за 2018 г.  


РЕКЛАМА:

***

„Ние сме изключително щастливи и горди, че можем да отговорим на предизвикателството за изграждане на най-амбициозните геостационарни спътници в Европа, и благодаря на ЕКА и EUMETSAT за тяхното доверие!“ заявява Рейналд Сезнек, президент и главен изпълнителен директор на Thales Alenia Space (TAS).  

Първоначалният договор обхваща период от около шест месеца, в които консорциумът ще изгради своя екип и неободимите подизпълнители. Пълен договор с ЕКА ще бъде подписан в средата на следващата година.

Meteosat трето поколение (MTG) се състои от два вида космически кораби: една сателитна система за снимане в реално време и метеосонди, и още един космически кораб (този, който ще върне информацията за различните слоеве в атмосферата).

Четири снимащи сателита и две сонди спътници ще бъдат построени. Те ще бъдат подържани чак до 2040 г.

Новият космически сателит ще бъде доста различен от своите предшественици. Космическият апарат MTG ще изглежда по-скоро като стандартните платформи за телекомуникации. Неговата картина, ще има много по-висока резолюция (улавяне на данни с размер 500 метра).

Серията Meteosat датира от 1977 година. В момента две платформи – Meteosat-8 и Meteosat-9 – осигуряват данните, на които се базират ежедневните прогнози за времето в Европа.

Общата стойност на MTG е вероятно да бъде от порядъка на 3,4 млрд. евро, като около 2,4 млрд. се очаква да дойдат от страните-членки на EUMETSAT, а останалата част – от държавите-членки на ЕКА.

EUMETSAT ще проведе заседание на Съвета в края на месеца, когато ще се опита да одобри своята част от програмата.

17 от 25-те членове на EUMETSAT са одобрили проекта. Те трябва да осигурят 75% от бюджета на организацията.

Представител на TAS е заявил, че консорциумът ще разполага с първите спътникови изображения от MTG до края на 2017 г.

Повечето от инструментите за изследване на космическото пространство, поне най-големите от тях, трябва да се развиват на европейско равнище. Страните от ЕС трябва да изградят обща космическа политика. Европейската космическа агенция (ESA) и Европейската организация за метеорологични спътници (EUMETSAT) са двете институции, които разполагат с тези технологии и ЕС играе голяма роля по рамковото споразумение, сключено с ЕКА през 2004 година. ЕС вече се ангажира в партньорство с ЕКА в прилагането на Европейската навигационна програма „Галилео“.

Превел: Неделин Бояджиев

http://www.bbc.co.uk/
http://www.eumetsat.int/


Европейска нощ на учените 2022 г.: