Метеоритен дъжд

Метеорният дъжд, който беше наблюдаван на 3-ти януари тази година, е един от най-големите за годината. Повече от 100 метеора на час можеха да се наблюдават близо до полярната звезда. Благоприятно време за наблюдение беше от западната част на Северна Америка и Тихия океан, преди изгрев слънце (събота сутринта).

Въпреки активността си трудно се наблюдава точно този период, поради това, че през януари зимата на север е в пълната си активност.


РЕКЛАМА:

***

Метеори и Аврора, снимани на 8-ми януари 2008, снимка –  Jeremie Vaubaillon

Миналата година учени от НАСА са пратили самолет, който е летял над облаците и Арктическия кръг, за да има ясна видимост, и са наблюдавали голям метеорен дъжд.

Другата причина е краткостта – продължителността на един метеорен дъжд е не повече от няколко часа. В книгата си Meteor Astronomy проф. ACB Lovell, пише, че са наблюдавани само 24 от възможните 68 възможности за наблюдение на метеорен дъжд през годините от 1860 до 1927 г., като причините са и неблагоприятните условия.

Източникът на метеорния дъжд е бил непознат допреди няколко години. През месец декември 2003 г. Peter Jenniskens от изследователски център Ames (Ames Research Center) на НАСА намира доказателства (https://leonid.arc.nasa.gov/leonidnews47.html), че метеорния дъжд идва от астероида „2003 EH1“, който се е разпаднал на парчета преди около 500 г. Земята пресича орбитата на „2003 EH1“ под прав ъгъл, което означава, че ние бързо се движим към отломките и те преминават през нас.

 

http://science.icnhost.net/migrate/pic/astro/2009/01/diagrama.jpg

Местонахождение на „2003EH1“

 

Quadrantid meteor, както е името на английски, е наречен така на стари съзвездия „Quadrans Muralis,“, открити в началото на 19-ти век на звезден атлас между Draco, Hercules, and Bootes. Гореспоменатото съзвездие заедно с още няколко са премахнати от небесните карти още през 1922, когато Международният астрономически съюз прие новия списък от 88 официално признати съзвездия.

 

http://spaceweather.com/images2009/03jan09/skymap_north_quadrantids.gif

 

За тези, които искат да наблюдават, но нямат възможност или времето не е благоприятно, имат друга уникална възможност – SpaceWeather Радио (http://spaceweatherradio.com/) –на живо от BBC Space, радар, който засича всеки преминал метеор, и се чува „пинг“ за всеки един засечен метеор.

 

 

Очаквайте в новия брой всички предстоящи астрономически събития, които ще можем да наблюдаваме!


Европейска нощ на учените 2022 г.: