Метаболизмът на мозъка определя флуидната интелигентност при младите хора

Ryan Larsen and Aki Nikolaidis-Credit- L. Brian Stauffer.jpg

Определянето на здравето на мозъка може да бъде сложно начинание. Според ново проучване на Университета на Илинойс, здравият мозъчен метаболизъм е свързан с т. нар. флуидна (или „подвижна“) интелигентност при младите хора. Тя е свързана със способността на човек да решава необичайни или сложни проблеми.

Изследването е проведено от докторанта Аки Николаидис, Райан Ларсен от Beckman Institute for Advanced Science and Technology и директора на института Артър Крамър, а резултатите са публикувани е Cerebral Cortex.

Те измерили концентрациите на N-ацетил аспартат (NAA), който е известен маркер за метаболитната активност на мозъка, използвайки магнитно-резонансна спектроскопия (МRS). След това, Николаидис обърнал внимание на връзката между концентрациите на NAA в различни области на мозъка и флуидната интелигентност.

„МRS ни позволява да получим визуално изображение на капацитета на мозъка да произвежда енергия“ – казва Ларсен.


РЕКЛАМА:

***

Предишните изследвания, които се опитват да свържат данните от МRS с познавателните способности, са противоречиви. Едно от обясненията за това може да бъде, че учените не са отчели всички важни фактори, свързани с познавателните способности, включително размера на мозъка, казва Николаидис.

„Искахе да осъществим по-категорично изследване върху много голям брой участници и с по-качествен методологичен подход за събиране на данните.“ Учените успели да създадат по-подробна карта на концентрациите на NAA в мозъка.

Екипът открил, че концентрацията на NAA в област на мозъка, която е свързана с двигателните способности във фронталния и париеталния (теменен) кортекс, била специфично свързана с флуидната интелигентност, но не и с други тясно свързани когнитивни способности. Двигателните области на мозъка играят роля в планирането и визуализирането на движения, както и във възпроизвеждането им, казва Николаидис. Според него, умствената визуализация е ключов елемент от флуидния интелект.

Изследователите заключват, че флуидната интелигентност зависи от метаболизма и здравето на мозъка. Докато размера му е генетично определен и неизменим, нивата на NAA и метаболизмът на мозъка може да се променят в резултат от диетата, физическите упражнения и трениране на умствените способности, казва Николаидис.

Превод:  Росица Ташкова

Източник: https://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: