„Месопотамия“, Жан-Жак Гласнер

 

 


Прикрепено изображение


Поредицата „Културни пътеводители из дрвения свят на издателство  „Колибри” ни предлага едно много богато, достъпно, наситено с информация изследване, наречено неслучайно и „справочник” за древната цивилизация между Тигър и Ефрат, останала малко встрани от внимението ни, на фона на класическите Гърция и Рим. ”Месопотамия” на Жан-Жак Гласнер е не просто историческа книга, тя е чудесна историческа книга, намерила така трудното за намиране златно сечение между научност и достъпност. Първото, което впечатлява е наситеността с информация. Тази книга направо те води за ръка в древния свят, във всяка страница информацията е в изобилие и наистина достъпна за всеки. Oще от първите редове научаваме, че наименованието „Междуречие” е непознато на жителите му, че съществува в древността само в езика на аморейците от Северна скития през XVIII пр.Хр., че между двете реки историческото и културно понятие „Месопотамия” се формира от трите големи цивилизации – Шумерската, Вавилонската и Асирийската и че останките на тази цивилзации и днес стоят в големите могили, наречени „тел”, които мнозина смята просто за пясъчни хълмове…

Книгата е сериозно изследване, но тя е и справочник. Информацията е организирана така, че можете да я ползвате като енциклопедия или за кратки справки, в онези често срещани бързи моменти, в които на знаещия и мислещия не му достига едно камъче или подробност. Това може да се направи, както самият автор посочва, или чрез съдържанието, или чрез индекса. Освен ако, разбира се, няма да имате времето и удоволствието да я изчетете от край докрай, за да „потънете в панорамата” на времето и мястото, в което е изгряла една от първите зори на човешката цивилизация.

Когато древните жители на Месопотамия от епохата на Гудеа започвали нов град, те забивали в земята клин, наречен „гирсу”. Като че ли са знаели, че Месопотамия е един от няколкото стълба на човечеството.

Книгата не е само историческа, археологическа, културологическа – тя е всичко това. И ако за професионалистите може би ще е ценна с това, че събира много от основните, известни данни за Междуречието на едно място, то за будният читател, който се интересува от историята на света тя би била безценна. Този, чието въображение винаги е желало вратите на древните светове да се отворят широко, ще намери в тази книга един от ключовете.


РЕКЛАМА:

***

Поръчай онлайн – http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=24632

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: