МЕСЕЦ НА АНТАРКТИДА в Регионален исторически музей – София


Сп. Българска Наука, брой 161:

***

 

Международният ден на Антарктида – 1 декември, ще бъде отбелязан от  Българския антарктически институт, съвместно с Регионалния исторически музей – София с лекции, изложба и прожекции на филми на полярна тематика.

Инициативата под надслов „МЕСЕЦ НА АНТАРКТИДА” ще бъде открита от проф. Христо Пимпирев на 1 декември 2022 г., в 18.00 часа, в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” Зона „Ларго”, под площад „Независимост”.

В продължение на цял месец публиката ще има възможност да се запознае с дейността на българските учени в Антарктида чрез цикъл лекции на полярна тематика, да се наслади на невероятни кадри, отразяващи красотата на Белия континент, както и да се докосне до магията на Южния полюс и Българската база на о-в Ливингстън чрез филми, заснети там през последните няколко сезона. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

 

1 декември

Международен ден на Антарктида

 

Този ден се отбелязва от 2010 година по повод подписването на Антарктическия договор от 1 декември 1959 г. във Вашингтон. Договорът се прилага за района на юг от 60-ия паралел южна ширина. Той постановява, че Антарктика трябва да бъде използвана изключително за мирни цели и  гарантира свободата на научните изследвания; подпомага международното научно сътрудничество; отхвърля възможността за спорове за териториален суверенитет между страните по договора; забранява ядрените опити и разполагането на ядрени отпадъци.

Международният ден на Антарктида е иницииран изцяло от Фондацията за добро управление на международните пространства като ежегодно събитие и една възможност да покаже как различните народи могат да работят заедно в мир и непрекъснато използване на науката като световен език на сътрудничество при вземането на решения извън националните граници. 

Антарктическият договор е подписан от 48 държави до момента и гарантира, че Антарктида остава природен резерват, посветен на мира и науката.

 


Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.