Maybach Exelero – най-скъпият автомобил в света

maybach exelero 1_big.jpg

http://ams.bg/images/galleries/41532/maybach%20exelero%201_big.jpgMaybach Exelero е високо-производителен спортен автомобил, проектиран и построен от немския производител на автомобили Майбах. Автомобилът е бил представен през май 2005 г. в Берлин, Германия. Fulda използват тази кола като превозно средство за тестване на своето ново поколение широки гуми. Германският производител е създал луксозния автомобил като модерна интерпретация на легендарния спортен автомобил от 1930 г.
 
Maybach Exelero не е по-бърз от Bugatti Veyron Super Sport или Ultimate Aero II, но той е много по-скъп от два от най-бързите автомобили в света. Оценен в САЩ на 8 000 000 щатски долара, този автомобил се равнява по цена на 4 Bugatti Veyron или на 8 Ferrari Enzo. Мaybach Exelero е най-скъпата кола в света през последните няколко години.

Maybach Exelero е двуместен луксозен автомобил, въведен в продажба през 2005 г. и все още е най-скъпата кола в света през последното десетилетие. Автомобилът може да вдигне скорост до 351 км в час и има интересни спецификации. Това е достатъчно, за да заслужи честта да носи короната на най-скъпата кола на света. Ето някои интересни спецификации на автомобила:

Машина: V12 и Twin Turbo
Мощност: 700 к.с. и 5000 оборота в мин
Дължина: 5.89 м
Ширина: 2.148 m
Тегло: 2 660 кг
Двигател: Bi-Turbo V12 от Maybach, 57 S 700 к.с. (SAE) (522 кВт),
Максимална скорост: 351. km / h (218 мили в час)
Ускорение 0-100 км / ч: 4.4 секунди
Гуми: 315/25 ZR 23 Fulda Exelero
Гориво, използвано при изпитанията за достигане на максималната скорост: 190 октаново
Гумите са високопроизводителни и правят автомобила още по-безопасено, по-стабилен и по-удобен.

Шон Комбс, по-известен с псевдонимите си Пъф Деди и Пи Диди, е купил такава кола като подарък за 16-тия рожден ден на по-големия си син. И вие бихте могли да направите същото за сина си, ако сте богати колкото него. След като купите най-скъпата кола и я подарите на детето си, то ще спре да ви моли да му купите най-новите автомобили от Bugatti, Lamborgini, Ferrari, Pagani, Koenigsegg, Mercedes, Porcshe, BMW, Jaguar, Aston Martin, Rolls-Royce или Shelby.  

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.exelerocar.com/legend.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Maybach_Exelero
http://www.mostinterestingfacts.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Sean_Combs


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: