Материалът на мисълта

materialut_na_misulta_cover.jpg

Стивън Пинкър ни обяснява какви са механизмите на мисленето

 

С неподражаемия си стил авторитетният когнитивен психолог и лингвист Стивън Пинкър разнищва механизмите на ума – в превъзходния бестселър Материалът на мисълта” (ИК „Изток-Запад”), който не е обикновена книга, а истинско интелектуално пиршество, изследващо начина, по който използваме думите.

 

Всеки път, когато ругаем, демонстрираме елемент от човешката емоционалност. Когато пък използваме завоалирани изрази, за да предложим подкуп, отправим заплаха или подхванем флирт, разкриваме аспект от човешките взаимоотношения. Нашата употреба на предлози и глаголни времена се основава върху специфични човешки понятия за пространство и време, а съществителните имена и глаголите се опират върху мисловни модели за материя и причинност. Дори имената, с които кръщаваме новородените, се променят във времето, което ни казва нещо важно за нашето отношение към децата и обществото. Като се вглежда във всекидневната реч – нашите разговори, вицовете и юридическите ни спорове – Стивън Пинкър рисува в „Материалът на мисълта” ярка картина на мислите и емоциите, населяващи мисловния ни живот.


РЕКЛАМА:

***

 

materialut_na_misulta_cover.jpg (296×448)Пинкър твърди, че човешките мисли – от политическите позиции и религиозните вярвания до рекламните изречения и комиксите – са построени върху определени същностни идеи като пространство, сила, господство, родство и оскверняване. Огледайте се и ще осъзнаете, че метафорите, които използваме всеки ден, водят началото си от тези първични понятия. Пинкър се интересува как развиваме тези категории в детството си, как ги прилагаме в света около нас и какво се случва, ако ги употребим неправилно… Авторът разглежда както строго научни въпроси – например как езикът влияе върху мисълта и кои от нашите понятия са вродени, така и въпроси от вестникарските заглавия и всекидневния живот. Защо правителството забранява нецензурните изрази по телевизиите и радиата? Как лобистите подкупват политиците? Как двусмислеността на ухажването не спира да дава материал за романтични комедии? Защо толкова много съдебни процеси се въртят около това кой всъщност е причинил смъртта на жертвата? Защо предишните двама американски президенти се оказаха забъркани в неприятности заради семантични нюанси в думите им? И защо нежеланите имейли се наричат спам?

 

Материалът на мисълта” обединява две теми от предишните бестселъри на Пинкър: езикът („Езиковият инстинкт”) и човешката природа („Как работи умът”). Тук обаче ни се предлага един изцяло нов материал, написан в стила, който превърна тези книги в сензация: разбираеми обяснения на дълбоки и могъщи идеи, представени с неукротим хумор, стилов финес и ефектни примери от популярната култура и всекидневния живот.

Steven-Pinker-BG-editions (1).jpg
Steven-Pinker-funny-pic01.jpg
Steven-Pinker-funny-pic02.jpg
Steven-Pinker-funny-pic03.jpg

Европейска нощ на учените 2022 г.: