Математическо уравнение изчислява цената на ходенетоhttp://www.activecanterbury.org/images/sports/walking.jpgВсеки  родител, които  извежда детето си на разходка знае, че деца се уморяват по-бързо от възрастните, но защо е така? Дали децата и ниските  възрастни ходят по различен начин  от по-високите хора, или се уморяват поради друга причина? Питър Уеянд  от Southern Methodist University, в САЩ, е удивен от ефекта, който има размера на тялото върху физиологичните функции.

„Говори се за това и в работата на Макс Клайбер върху  метаболизма при покой на животни  с различни размери. Той е открил, че колкото си по-голям толкова  по-бавно всеки грам тъкан използва енергия,” – обяснява Уеянд и  добавя – „ Интересно е да се знае как и защо метаболизма се регулира по този начин.”

Заинтригуван от въпроса, защо когато ходят малките хора използват повече енергия за килограм тегло отколкото по-едрите индивиди. Уеянд с екип от колеги решили да измерят метаболизма на деца и възрастни на възраст от 5 до 32 години, тежащи между 15,9кг и 88,7кг, с височина от 1,07м до 1,83м, за да разберат защо едрите хора са по-икономични пешеходци от по-дребните такива.

www.sciencedaily.com
Превод: Боян Василев


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***