Как маратонките изменят краката ви при тичане

run-1499362Хората може и да сме родени да тичаме, но със сигурност не върху бетон. За да омекотяват удара при тичане по твърди повърхности, маратонките осигуряват бариера от пружинираща пяна между земята и чувствителните ни стъпала.

Но въпреки все по-усъвършенстваните модели маратонки за тичане, честотата на травми не е намаляла през последните 40 години. Това кара някои изследователи – и бегачи – да подозират, че обувките може по-скоро да вредят, отколкото да помагат.

Ново проучване проверява дали това е така.

При тичане, босите крака действат като пружини, абсорбирайки удара, а след това го използват като енергия за отблъскване при следващата крачка. Тези, които се съмняват в обувките, твърдят, че прекалено отскачащите маратонки пречат на този процес, като карат мускулите на стъпалото да се отпуснат и в крайна сметка да отслабнат.

Затова, учените проверили хипотезата с участието на 16 доброволеца, които тичали както боси, така и обути, върху бягаща пътечка, оборудвана със сензори за сила, а под кожата на стъпалата им били поставени тънки жички, които да отчитат активацията на мускулите.


РЕКЛАМА:

***

Маратонките наистина влияели на способността на стъпалото да действа като пружина, като намалявали снижението на свода му при стъпването на земята – докато босите крака се сплесквали като палачинка, сводовете на обутите се снижавали само със 75%. Но в отговор, стъпалото не се отпускало, както много хора подозираха. Маратонките всъщност накарали тези мускули да работят по-здраво, за да поддържат свода стабилен. Учените съобщиха резултатите си в Journal of the Royal Society Interface.

И така, вече имаме доказателство: маратонките наистина изменя физиологията на тичането. Но не по очаквания начин.


Европейска нощ на учените 2022 г.: