Малките ни математици покориха Филипините

Рано тази сутрин в България се завърнаха младите българи, които взеха участие в ежегодното Филипинско Интернационално математическо състезание. Те показаха, че страната ни е водеща математическа сила като се пребориха с конкуренцията на 400 участника от 22 държави.

В международната надпревара участваха всички азиатски сили в математика, включително Китай, Тайланд, Тайван, а от Европа представители имаше от България и Кипър.

Състезанието се проведе в две възрастови групи – до 12 и до 15 годишна възраст.

Общата равносметка на нашия отбор е един златен, два сребърни и шест бронзови медала, с които се окичиха децата от Софийската математическа гимназия (СМГ София), Националната природо-математическа гимназия (НПМГ София) и Природо математическа гимназия (ПМГ Бургас), съобщиха от българската делегация за Novsport.com.

Най-добре в състезанието се представи отборът на СМГ София, който бе воден от Ирина Шаркова, една от най-добрите преподавателки по математика в България.


РЕКЛАМА:

***

Българите спечелиха три бронзови медала отборно в голямата възрастова група до 15 години, дело на възпитаниците от ПМГ Бургас и СМГ София. В малката стигнахме до две 4-и места на ПМГ Бургас и СМГ София.

В индивидуалните състезания разбихме конкуренцията. Един златен, два сребърни и три бронзови отличия. 13-годишният Петър Пенков (СМГ София) бе над всички и взе златното отличие. Павлена Ненова (СМГ София) и Велина Иванова (СМГ София) се окичиха със сребърни отличия, а Нгуен Чи Зунг (СМГ София), Венелин (107 ОУ София) и Магдалена Георгиева (ПМГ Бургас) заслужиха бронза.

От малката възрастова група Светослав Славов (СМГ София) също зае 3-о място.

Голямата награда на Филипинско Интернационално математическо състезание спечелиха домакините.

От българската делегация обаче се заканиха, че догодина резултатите ще са още по-добри и ще свалят от върха домакините: „През 2010-а отново ще доминираме на това състезание.”

Доброто представяне на българските деца за пореден път показа, че нацията ни, освен много красива, е и една от най-интелигентните в световен мащаб

Христо Евстатиев


Европейска нощ на учените 2022 г.: