Малките корали понасят горещината

r703892_5431494.jpg
Ново австралийско изследване е установило, че кораловите рифове ще могат да оцелеят при по-високите температури на океана, предизвикани от изменението на климата. Но те ще станат много по-различни.
Учени от Университета на Куинсланд докладваха, че малките корали в някои части на света са по-устойчиви на заболявания.
В продължение на няколко десетилетия, морските учени са наблюдавали как по-високите температури на морето опустошават големите древни корали като Acropora и Montastraea, особено – в Карибския басейн. В много райони тези корали са заменени от по-малки като Porities и Agaricia.
„Това е все едно една дъбова гора да бъде заменена с гора от млади дървета!“, казват учените.
Но един модел, разработен от изследователите, въз основа на 10-годишно тяхно проучване в Карибския басейн показва, че има болести, които не биха могли да се разпрострянят бързо и да унищожат малките корали в тази област.
Защо малки корали се справят по-добре с болести като „бялата чума”? За да се разболее, кораловата колония трябва да оцелее достатъчно дълго, за да се заразят и от своя страна да зарази и други колонии. В краткия живот на колониите от малки корали заболяването не разполага с достатъчно време, за да се разпространява.
Моделът използва данни за редица огнища на „белите чумата“ на Карибите. Това заболяване може да убие за няколко дни, тъй като инфекцията пълзи по повърхността на корали, унищожаване на тъкани, докато тя преминава.
От друга страна, древните големи и сложни коралови рифове предоставят по-добри местообитания за рибите и безгръбначните. Коралите защитават бреговата ивица и са част от екосистемата.
Тъй като ние трансформираме екосистемите и променяме климата, те се променят и стават напълно нови. Затова не можем да прилагаме уроците на миналото.
Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.abc.net.au/science/articles/2011/01/18/3115286.htm
r703892_5431494.jpg

Европейска нощ на учените 2022 г.: