Любовните истории на българските царе и царици от Второто Българско царство

Автор: Мая Джамбазова

В статия за Първото Българско царство ви разказахме за любовните история в българския дворец преди падането на страната под византийска власт. Настоящият материал е посветен на любовните истории и династичните бракове от Втората българска държава.

Цар Иван Асен II (1218-1241 г.) е известен на историята със своите три брака. Първият, който е незаконен, той сключва с Анна, вероятно рускиня. Иван Асен се влюбва в Анна, докато е в изгнание в Галичкото княжество. Двамата се вричат във вярност, но така и не стигат до църковен брак. А именно венчавката в църква се счита за единствено законна през Средновековието.

Анна дарява своя любим, бъдещ български владетел, с дъщеря – Мария Белослава. Но рускинята се оказва ненужна, когато Иван Асен II заема българския престол. Унгарският крал Андраш II се завръща от Кръстоносен поход през България. Граничните застави отказват да го пропуснат към Унгария. Започват продължителни преговори с посредничеството на Латинската империя. Дипломатическите усилия, оказва се, ще завършат с успех, само ако българският цар се ожени за средната дъщеря на Андраш II – Анна Мария Арпад. Новото семейство, на царя и Арпад, отпразнува сватбата чак през 1221 г.

Анна Мария ражда на царя 4 деца, от които остават живи дъщерите Теодора и Елена и синът Коломан (Калман), който по-късно управлява.


РЕКЛАМА:

***

Епидемия покосява унгарката и тя умира, заедно с четвъртото си дете. Само няколко месеца след нейната смърт, царят се жени за друга.

Това е Ирина Комнина, дъщерята на Теодор Комнин, попаднала в плен заедно с баща си след битката при Клокотница 1230 г. Ирина замайва главата на Иван Асен II и пленява сърцето му. Сватбата е отпразнувана в края на 1237 г. Ирина остава голямата любов на българския владетел, известен със сключването на династични бракове.

Ирина ражда на владетеля на Второто Българско царство син – Михаил Асен, който управлява след Коломан, благодарение на интригите на Ирина.

Иван Асен II умира през 1241 г., на около 43 години.

Но той не е единственият български владетел с повече от един брак. Цар Константин Тих Асен (1257-1277 г.) се жени два пъти, но има първа незаконна съпруга, подобно на Иван Асен II. Името на първата жена на Константин Тих е неизвестно. Знае се, че тя дарява „съпруга си“ с деца. Това се случва, когато Тих все още не е цар, а само знатен аристократ. Когато Константин Тих се възкачва на престола, се жени за Ирина, дъщеря на никейския император Теодор II Ласкарис и внучка по майчина линия на Иван Асен II. Бракът бил осъществен веднага и той направил Константин Тих легитимен владетел.

Константин Асен и Ирина, изобразени в Боянската църква
Константин Асен и Ирина, изобразени в Боянската църква

След смъртта на Ирина (1268 г.), нейният съпруг и български цар се жени за Мария, племенница на византийския император Михаил VIII Палеолог. Тя му ражда син Михаил, за разлика от бездетната Ирина.

Иван Александър също има два брака. Той се жени за Теодора Бесарб, от която има 4 деца: Михаил Асен, Иван Срацимир, Кера Тамара и Иван Асен IV. По-късно Иван Александър сключва друг брак – с Теодора Сара, която ражда Иван Шишман и Иван Асен V.

Династичните бракове са инструмент в управлението на българската държава, но около тях припламват любови, които също се пазят по страниците на вековното ни минало. Сватбите на царете ни също са част от историята на всекидневието и разкриват красотата на историческата наука, съхраняваща не само данни за ловки политически ходове и кръвопролитни битки, но и за романтика и искрена любов.

Източници:

Андреев, Й. Любовните истории и сексът в Българското средновековие. В.Т., 2006

Павлов, Пл. Търновските царици. В.Т. 2006


Европейска нощ на учените 2022 г.: