Любопитни факти за червеното вино: ресвератролът

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Слушай статията:

 

Защо червеното вино е смятано за толкова полезно?

Напитката е позната още от дълбока древност. След като в продължение на хиляди години тя продължава неизменно да присъства на трапезата ни, а присъствието на чаша вино е задължително за всяка романтична среща, то значи определено има нещо специално във виното. Но кой е този елемент, който придава тази специалност? Учените смятат, че отговорът се крие в антиоксидантите, които изобилстват в състава на питието. Веществото, което най-силно привлича интереса на учените e ресвератролът, на когото приписват положителните ефекти на червеното вино.

Какво представлява ресвератролът?

Ресвератролът е вид естествен фенол и фитоалексин, който се произвежда по естествен път от някои видове растения, когато те биват атакувани от патогени като бактерии и гъби. Ресвератролът се намира предимно в обвивката на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените обвивки.

На ресветрола се приписват редица качества, но най-важното качество с доказан ефект, което той притежава, е антиоксидантният му ефект. Благодарение на него той неутрализира действието на свободните радикали, които иначе може да повредят клетките.

Как ресвератролът помага на организма ни?

 • Като силен антиоксидант, той предотвратява заболявания на коронарните артерии (тоест предпазва от сърдечни заболявания и инфаркт);
 • Намалява холестерола;
 • Предотвратява образуването на тромби и запушването на кръвоносните съдове;
 • Спомага за регулиране на нормалното кръвно налягане;
 • Удължава живота на клетките и подобрява тяхната активност;
 • Влияе положително и регулира метаболизма;
 • Защитава клетките от биологичния стрес.

Тези  доказани факти са последвани и от доста предположения, които все още не са напълно научно доказани или са с противоречиви резултати. Такова наблюдение, например, е способността на ресвератрола да предотвратява образуването на ракови клетки при изследвания с опитни мишки.

Как да си набавим ресвератрол по естествен път?

Изключителното влияние на чудотворния антиоксидант е подтикнало фармацевтичните компании да прибегнат до неговото синтетично производство в големи количества. Затова често можете да срещнете ресвератрол под формата на хранителни добавки по аптеките и в някои магазини. Въпреки възможността да го приемем в готова форма, по-добре е да си го набавяме по естествен начин. Как? Както вече споменахме, той де среща в доста растения. Ето няколко предложения за набавяне на ресвератрол по естествен път, чрез консумация на:

 • Червено грозде
 • Боровинки
 • Фъстъци
 • Какао
 • Червени вина (най-доброто предложение, нали?)

Освен това, можете да си поръчате колие с молекулната формула на ресвератрола – оригинален начин да изразите любовта си към напитката на боговете (щракнете върху изображението):

 

Препоръчителна дозировка и съвети за прием

Една чаша червено вино (200 ml) осигурява приблизително 600 μg ресвератрол, докато шепа фъстъци – 73 μg ресвератрол. Ресвератроловите хранителни добавки (обикновено в комбинация с екстракт от грозде или други антиоксиданти) се приемат най-често в количества от 200-600 μg на ден.

Някои експерти, обаче, се съмняват, че такива ниски дози могат да предпазват от рак. Оптималните нива на прием на този антиоксидант са все още неизвестни.

Колкото и положителни черти да има консумацията на червено вино, не бива да забравяме, че трябва да приемаме алкохола с мярка и да не прекаляваме. Прекомерната консумация на алкохол заличава всички положителни качества, които може да притежава ресвератролът. Затова пийте с мярка за здраве и настроение!

Можете да разгледате и широката ни гама предложения за подаръци, посветени на червеното вино и ресвератрола тук:

Колекция „In vino veritas“

 

 Автор: Денис Топов