Ловецът на крокодили: „Дори и аз се страхувам“

 

Автор: Лаура Сани

На 4-ти септември се навършиха 11 години от раздялата ни с популярния Стив Ъруин. Познат със своята страст към опасните влечуги, той вълнуваше публиката с чувството си за хумор и безстрашие. Докато снимал поредния си документален филм във водите на Големия бариерен риф, озаглавен „Най-смъртоносните в океана“, той бил пронизан няколко пъти в областта на гърдите от скат. Размерите на рибата нападател били внушителни – 240 см на широчина. След като новината беше потвърдена, учените не можеха да повярват. На базата на щателни изследвания няма индикация, че поведението на скатовете би могло да се характеризира с агресия. За тях е необичайно да нападат хора.

Стив Ъруин не смяташе себе си за учен зоолог, не претендираше, че е вещ в биологията, но се гордееше с това, че предусеща и е в синхрон с поведението на животните. Енергията му беше насочена към това да запознае хората с дивата природа, да насочи вниманието към застрашените видове, да опази растителността, чрез обособяване на територии и превръщането им в резервати. Безстрашният „ловец“ не би се поколебал да спаси крокодил, ако го грози умъртвяване, приложено като превантивна мярка за осигуряване на безопасността на хората.


РЕКЛАМА:

***

Човекът, известен с емблематичното възклицание „леле мале“ не завършил университетско образование, но преминал през много добра обучителна програма под крилото на бащата си, който бил херпетолог (зоолог, занимаващ се с влечуги). Семейна собственост бил природен парк „Бирва влечуги и фауна“ (Beerwah Reptile and Fauna Park), който по-късно Стив преименувал на Australia Zoo. Там той израснал в грижа за животните, като същевременно опознал техните навици и начин на живот. Тази негова подготовка и любовта му към влечугите го издигнали в телевизионната звезда, която бяхме свикнали да виждаме по Animal Planet. През 1992 г., по време на медения си месец, семейство Ъруин заснели първия епизод на популярната продукция „Ловецът на крокодили“. Документалната поредица продължава да се излъчва в продължение на осем години, радвайки се на висок рейтинг и верни фенове, интересуващи се от научнопопулярна тематика.

Но защо Стив бил толкова обичан? Зрителите оценявали енергията, която влага във всеки един кадър, неговата непринуденост и начина, по който поднася информацията на публиката. Въпреки че гледаш към неговия свят през студеното стъкло на екрана, ти всъщност вриш и кипиш в девствената природа, осеяна с опасни създания и вълнуващи приключения. Той те учи да не се страхуваш от отровните и хищни влечуги, а да се опиташ да ги разбереш, да ги защитиш и обикнеш.

Сред неговите документални поредици се нареждат „Крокодили под водата“, „Дневниците на ловеца на крокодили“, „Друсащо сафари“, „Крокодилски досиета“, „Ветеринари от нова порода“ и др. След трагичния инцидент през 2006г. е подготвен и биографичен филм за живота на Стив Ъруин в негова памет.

Значимостта на неговото дело не се изразява само от появата му на екран. През 1992г. той и баща му откриват нов вид костенурка с тигрова глава. Това постижение и цялостната му отдаденост са причина за обявяването на 15-ти ноември за празник на Стив.


Европейска нощ на учените 2022 г.: