Личните генетични тестове могат да внесат промени в начина ни на живот

Може ли една малка част от генетичната ни информация да въздейства върху загубата на тегло? Едно проучване показва как информацията, получена след изследване на личната геномика на доброволци, е повлияла върху хората, които са се изследвали.
http://www.concurringopinions.com/archives/images/dna7.jpg
Дейвид Кауфман от Генетичния център във Вашингтон направил 1048 интервюта с хора, които са изследвали генома си. Запитани за евентуално настъпили промени в начина им на живот в срок от два до шест месеца след получаване на резултатите, 64% от запитаните отговарят положително. От отговорилите положително 34% заявяват, че са станали по-внимателни по отношение на своята храна, 16% споделят, че са променили част от лекарствата и хранителните добавки, които приемат, и 14% заявяват, че са започнали да правят повече физически упражнения и да ходят повече пеша.

Впечатляващ е броят на хората, предпочели да подобрят начина си на живот след като са получили резултатите от това изследване. Много е трудно хората да бъдат убедени от лекарите да започнат да водят здравословен начин на живот – дори когато семейната генетична история показва висок риск от заболявания като диабет тип 2 и сърдечни удари.
В случая с диабет тип 2, например, диетата и физическите упражнения играят по-голяма роля за увеличаване или намаляване на риска от това заболяване, отколкото – генетичната предопределеност към него.  
Все пак, някои хора погрешно тълкуват получената информация по начин, който може да бъде опасен за тяхното здраве. Тези, които искат да променят вида на лекарствата си или количеството на приема им, първо трябва да се консултират с личния си лекар.

Превел: Неделин Бояджиев

http://www.newscientist.com


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***