Лена Дипчикова, 7 клас – „С какво ви изненадва физиката“

Лена Дипчикова, 7А клас
ЧОУ Томас Едисън

До момента проявявах най-голям интерес към математиката. В училище не бях изучавала физика до седми клас, но съм имала възможност да се докосна до тази интересна наука по време на два научни лагера, които посетих през 2019 г. Лятото имах възможността да се включа в Space Camp Nasa, Turkey, а през есента участвах в Science Camp, Plovdiv. Бях чела за „Ефекта на пеперудата“ и „Теорията на хаоса“. Привлече ме това, че хаотичното поведение, макар че изглежда случайно и непредсказуемо, обикновено се подчинява на математични правила, които можем да изведем от определени уравнения. За това се използват компютърни визуализации.

Харесва ми възможността да можем да предвидим нещата и да изберем най-подходящия моментен вариант, така че всичко да се случи по най-добрия начин в бъдеще. Но 2020 г. изненада не само мен, а и целия свят. Настана хаос, който изглежда не подлежеше на никакво влияние и контрол. Или може би нещата бяха планирани да се случат точно по този начин. И някой някъде беше създал уравненията и беше заложил всичко за прецизно изчисление в някой компютър. Едва ли някога ще разберем.

На фона на случващото се есента прочетох, че учени са опровергали „ефекта на пеперудата“ в квантовата механика. Според тях квантовата механика не позволява измененията в миналото да доведат до сериозни последствия в бъдещето. Доказал го е американски физик с помощта на квантов компютър IBM-Q в Лос Аламос, САЩ. Изводите на учените работили по проекта са, че „хаосът“ в класическата физика и квантовата механика трябва да бъде тълкуван различно[i]. Не знам много за квантовата механика. Четох, че всяко нещо, разградено на елементарни частици, е разпространено в цялата вселена като вълна. И че квантовата механика е навсякъде около нас.

Също през 2019 г. видях сградата на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) близо до Женева, в Швейцария, където се намира Големият адронен ускорител (Големият адронен колайдер). Там през 2012 г. е наблюдавано как възниква Хигс бозонът (Божествената частица). За това си проучване неговите откриватели са получили Нобелова награда през 2013 година. До скоро си мислех, че всички значими открития вече са направени. Разгадана е структурата на ДНК, създадена е Божествената частица. Но 2020 г. ми показа, че колкото и развита да е науката, с колкото и познания да разполага човечеството, ние все още не сме в безопасност.


РЕКЛАМА:

***

Човекът, занимавал се с физика, на когото се възхищавам най-много е Никола Тесла. Най-големият новатор и изобретател. Човек изпреварил времето си и непризнат от съвременниците си. Гений, който с целия си труд доказва, че човек не трябва да спира да си задава въпроси и да търси отговори.

Физиката не ме изненада с безбройните си термини, формули, теории и сложни обяснения, а ме изненада с новите възможностите, които може да предложи на човечеството. Изненада ме фактът, че все още има цяла една вселена от нови познания, които чакат някой да ги открие или доразвие. Изненада ме, че открития и теории смятани за константи всъщност могат да бъдат опровергани или доразвити. Изненадаха ме многото възможности, които открива физиката пред нас.

Освен, че ми взе много, 2020 г. ми даде много. Даде ми цел. За продължаване на образованието си избрах училище, където физиката е силно застъпена. Училище, където теорията върви ръка за ръка с практиката. Есента ще замина за колеж в Кеймбридж, където ме приеха със стипендия. Вярвам, че там ще имам възможност да открия още много нови впечатляващи хоризонти.

[i] Описаният експеримент със силно свързана в едно общо състояния квантова система от частици се състои в промяна на състояния чрез измерване (пертурбация), което не води до усилване на това отклонение, а системата става все по-силно свързана с времето и все по-предсказуема – тя се самолекува. Източник:  https://www.scientificamerican.com/article/the-quantum-butterfly-noneffect/

Част от Специалния брой: „С какво ви изненадва физиката“/>>

Всички есета може да видите в самия брой.


Европейска нощ на учените 2022 г.: