Търсене
Close this search box.

Лекари премахват 50 батерии от стомашно-чревния тракт на жена

Лекари премахват 50 батерии от стомашно-чревния тракт на жена

Лекари премахват 50 батерии от стомашно-чревния тракт на жена

Лекари премахват 50 батерии от стомашно-чревния тракт на жена


Направи дарение на училище!***

 

Лекари в Ирландия изваждат 50 батерии от стомаха и червата на жена, погълнала ги в опит за самонараняване. 66-годишната жена е настанена в университетската болница „Св. Винсент“ в Дъблин след поглъщане на неуточнено количество цилиндрични батерии, сочи доклад, публикуван на 15 септември в Irish Medical Journal. Рентгенова снимка показва наличието на погълнатите тела в коремната кухина, като за щастие нито едно от тях не запушва или нарушава структурата на гастроинтестиналния тракт (ГИТ).

Лекуващите лекари предпочитат „консервативен“ метод, т.е. наблюдават дали и колко батерии ще преминат през ГИТ на пациентката. В рамките на една седмица пет от тях са успешно отделени, но образни изследвания в следващите три седмици показват, че повечето не успяват. По това време жената страда от дифузна (неспецифично локализирана) болка. 

Извършена е лапаротомия, при която хирурзите имат достъп до коремната кухина и откриват, че стомахът, натежал от голямото количество чужди тела, е изместен надолу и разтегнат. Екипът изважда 46 батерии от него – тип АА и ААА. Още четири батерии, заклещени в дебелото черво, са извлечени през ануса. Това прави общия брой погълнати батерии 55. Финалната рентгенова снимка показва липса на чужди тела в коремната кухина и жената се възстановява без усложнения. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

„По наши данни това е случаят на най-много погълнати батерии от човек наведнъж“ – споделят докторите. Повечето публикувани случаи касаят дете, погълнало малка плоска батерия. „Поглъщането на такъв голям брой батерии е нетипичен опит за самонараняване“ – казват още специалистите. В някои педиатрични случаи батериите биват отделени, без да нанесат вреда, но ако се заклещят в гърлото, могат да предизвикат сериозни дори животозастрашаващи наранявания, по данни на Калифорнийската университетска детска болница в Сан Франциско. Това се дължи на слюнката, която стартира протичане на ток през батерията. Той задейства химична реакция на изгаряне на хранопровода, водеща до увреждане на тъканта и кървене. Поглъщането на големи цилиндрични батерии може да доведе до същите последствия, както и носи риска от изтичане на химикали и запушване на ГИТ, според Live Science. „Потенциалът на цилиндричните батерии да предизвикват спешни хирургични състояния не трябва да се подценява“ – гласи медицинският доклад по случая.

 

Превод: Йоанна Стефанова

Източник: https://www.livescience.com/ingestion-of-fifty-five-batteries-case


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.