Ледниците на Древните Анди са загубили половината от леда си за последните 40 години

Древните Анди
Древните Анди

Покритият със сняг хоризонт на Андите се оттегля много бързо. От средата на 70-те години повърхностите, покрити с ледници в Перуанската Кордилера Вилканота, са намалели наполовина – най-вече тези, разположени под 5000 метра.

Използвайки Landsat-изображения, заснемани на всяко десетилетие, експертите по ледници от Федералния университет в Рио Гранди до Сул, Бразилия, измерили границата на вечните снегове в южния перуански обсег и открили, че снежните шапки, които поддържат ледниците, се смаляват.

Те открили, че от 1975 година насам са изчезнали 48% от леда, като 81%  са изчезналите в районите под 5000 метра височина. С продължаването на глобалното затопляне е възможно такива тропически ледници да бъдат изгубени завинаги.

Разтопяванията настъпват с различна скорост от всяка страна на планината. “Изобщо, западните страни на тропическите Анди поддържат студени и сухи условия, докато източните страни са влажни и топли“ – казва Bijeesh Veettil, който провел изследването.

Влажният въздух, който циркулира от басейна на Амазонка на изток, трябва да носи дъжд, който „захранва” леда, но високите източни ледници се оголват по-бързо, отколкото западно разположените им партньори. Засега причината за това несъответствие е неясна, но изследователите провеждат допълнителни изследвания, за да разрешат мистерията.


РЕКЛАМА:

***

Разтопяване

Андите са дом на повече от 95% от световните тропически ледници – богат източник на вода за пиене, за земеделието и хидроелектрическа сила.

Най-непосредствените въздействия от загубата на ледниците за местните хора са намаляването на водните ресурси и загубата на тревите, растящи във влажните зони, с които хранят добитъка си, казва Renny Aguilar Diaz от Перуанската национална метеорологична и хидрологична служба.

Ледниковите езера поставят друга заплаха. Те се формират зад естествена стена от лед и натрошени скали, но прекомерното разтопяване може да ги разчупи, което да доведе до опустошително наводнение и загубата на тези съдбоносни резервоари.

Проучването подкрепя идеята, че ледниците се отдръпват бързо, казва Doug Hardy от Масачузетския университет в Амхърст, който изследвал ледените шапки в района. Той се съмнява, че върховете ще си възвърнат предишното ледено покритие.

„Ние вече сме притиснати от по-нататъшно затопляне, заради парниковите газове, океанското затопляне и така нататък, и ледниците в Андите вероятно са обречени“ – казва той.

Превод: Никол Николова

Източник: New Scientist


Европейска нощ на учените 2022 г.: