Лечение за епилепсия е вероятен виновник за развиване на шизофрения

 

ScienceDaily
Превел: Тихомир Георгиев

      Изследователи твърдят, че лечение с противоепилептични лекарства (ПЕЛ) в периода на развитие на мозъка изглежда причинява шизофренично поведение при изследване на животни. При хората, наличието на пристъпи в детството е значителен рисков фактор за развитие на шизофрения в по-късен етап, но не беше ясно дали това е поради самите пристъпи или е страничен ефект на лечението с противоепилептични лекарства.

      В изследване представено на 39-тата годишна  среща на Дружеството по невробиология, изследователи от Медицинския център на Университета в Джорджтаун показват, че при опити с животни лечението с ПЕЛ по време на критични периоди на развитието на мозъка увеличава шизофреничното поведение.

      „Ние  знаем, че в ранните години на човешкия живот, подлагането на лечение с  ПЕЛ като фенобарбитал, води до клетъчна смърт в мозъчни региони свързани с появата на шизофрения” казва Гилермо Палчик, докторант в катедрата по педиатрия в Университета в Джорджтаун. „Това изследване не само предполага връзка между лекарствата и шизофренията, но повдига важни въпроси относно страничните ефекти на широкоизползвна група медикаменти. Фенобарбиталт и други ПЕЛ се използват не само за лечение на пристъпи, но и за по-общо лечение на мигрени, невропатична болка и афективни разстойства и могат да бъдат считани за медикаменти, които предизвикват пристрастяване”.

      Изследването  е финансирано със субсидия от Националните здравни институти  на САЩ и изледователска награда  от GlaxoSmithKline. Авторите не докладват за наличие на свързани финансови интереси.


РЕКЛАМА:

***

По  материали предоставени от Медицинския център на Университета в Джорджтаун


Европейска нощ на учените 2022 г.: