Лазер намеква как вселената се е сдобила с магнетизма си

120324144958-large.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120324144958-large.jpgУчени са използвали лазер за да създадат магнитни полета подобни на тези, за които се мисли че са били замесени във формирането на първите галактики; откритие, което може да помогне за разкриване на това как е възникнал магнетизма във вселената.
Магнитни полета съществуват навсякъде в галактическото и между-галактическото пространство,  загадъчното е това как са възникнали и как са станали толкова силни.
Екип от Оксфордски  физици, е използвал силен лазер за да накарат въглероден прът да избухне във хелий. Експлозията е била създадена да наподоби плазмен котел (cauldron of plasma) – йонизиран газ съдържащ свободни електрони и положително заредени йони –  от който са възникнали първите галактики.
Екипът открил че микросекунда след експлозията са се формирали силен електронен поток и магнитни полета около ударната вълна. Астрофизици взели резултатите, умножили ги 22 пъти  (на 22-ра степен) и разбрали, че техните изчисления съвпадат с  „магнетичните семена“  предвидени от теоретични изследвания върху формирането на галактиките.
„Нашият експеримент пресъздава това, което се е случило когато вселената е била много млада и показва как галактическите магнитни полета биха могли да са се формирали“ – казва д-р Джанлука Грегори от  Катедрата по физика към Оксфордския Университет (Dr Gianluca Gregori), който е ръководил изследването. – „Показва ни нова перспектива, която ще ни позволи да изследваме космическата физика, разпростряна до преди милиарди години, само от лазерната лаборатория тук на Земята.“

http://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: