Лаптопите и безплодието при мъжете

Има значение как седите. Седенето дълго време със събрани крака генерира много повече топлина в областта на скротума, в сравнение с топлината от лаптопа. Ако мъжете могат да намерят начин да работят с лаптопите си, седнали с разтворени крака, те може да ограничат риска от безплодие, според ново проучване. Седенето с разтворени крака по време на работата с лаптоп, генерира значително по-малко вредна топлина в областта на скротума, отколкото – при седене със събрани крака, според доклад на учени, занимаващи се с проблемите на раждаемостта и стерилитета.

Температурата на тестисите обикновено е с 2 до 4 градуса по Целзий по-ниска от стандартната телесната температура, това е уникална среда, благоприятна за клетките на сперматозоидите. Загряването на тази област може да предизвика оксидативен стрес, забавено движението на сперматозоидите и намаляване на способността им да оплодят яйцеклетката в продължение на седмици или месеци, казва Едмънд Sabanegh, уролог в Кливланд клиника в щата Охайо.

Били изследвани 29 мъже на възраст 21-35 годишна възраст, които участвали в три изпитания, в които всеки човек работи на преносим компютър, разположен на бедрата му за един час. При първия тест краката на доброволеца са събрани, докато той ползва лаптопа. При втория тест, краката на доброволеца са в същата позиция (събрани), но този път има изискване в същата позиция, но с подложка под лаптопа. Третият тест изисква доброволците да държат краката си разтворени под ъгъл от 70 градуса и да сложат подложка под лаптопа.

Всеки доброволци изпълнили и трите теста, но имало само по един тест на ден. Преди и по време на всеки експеримент, сензори записвали скротумната температура на всеки от тях.

И при трите варианта на теста скротумната температура значително се повишила. При варианта на стоене с разтворени крака тя нараснала само с 1,4 градуса по Целзий по време на едночасовия тест. Когато краката са били държани събрани, температурата се повишила с 2.2 градуса, когато между краката на доброволеца и лаптопа имало подложка и с 2.3 градуса, когато не била използвана подложката.


РЕКЛАМА:

***

Необходими били средно 10 минути за да се повиши скроталната температура с 1 градус, когато краката са събрани, средно 15 минути когато краката са събрани, но има и подложка под лаптопа, и средно по 28 минути, когато краката са разтворени и има подложка под лаптопа.

Изследователите препоръчват мъжете да не държат лаптопа в скута си, а – върху маса или бюро, за да им бъде по-удобно да разтварят краката си. Също се препоръчва да не се седи дълго време в една и съща позиция и да се избягват миенето на скротума с гореща вода и потапянето му в гореща вана.

Превел: Неделин Бояджиев
http://www.sciencenews.org/


Европейска нощ на учените 2022 г.: